”Påbörja resan med en gång”
23 Mar 2016 kl: 00:00

”Påbörja resan med en gång”

Många drömmer om en helt ny karriär, men betydligt färre vågar ta steget. Möt tre personer som lämnade sin utstakade karriärbana och följde sina drömmar mot helt nya mål. Först ut är Yashar.

Väntar du för länge tappar du gnistan. Med den inställningen bestämde sig Yashar Moradbakhti för att lämna sitt toppjobb förra sommaren och satsa på sin affärsidé – en app som gör det enklare och roligare att lära sig nya språk.

– Mina föräldrar är entreprenörer, så intresset har alltid funnits där. Detta i kombination med att både mamma och pappa är människorättsaktivister gjorde att jag ville starta något som är bra för andra. Det har alltid varit viktigt i familjen, säger han.

Yashar är dataingenjör och tog sin examen från Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm 2003. Som en av toppstudenterna fick han därefter ett stipendium för att studera ett år i USA vilket öppnade för en, om möjligt, ännu mer spikrak karriär.

”Har man en idé är det viktigt att inte vänta för länge.”

Efter studierna har han bland annat jobbat som utvecklingschef på spelföretaget Dice och produktansvarig för plattformspartnerskap på Spotify. De senaste åren har han varit på MTG dit han blev handplockad för att vara med och starta upp MTGx och ha rollen som CTO. Men trots att han var mitt uppe i en både spännande och högavlönad karriär var beslutet att starta eget ganska enkelt, berättar han.

– Har man en idé är det viktigt att inte vänta för länge. Det är inte bra att dra ut på saker. Våren 2015 startade han därför, tillsammans med tidigare kollegor från Spotify, appföretaget Lingio.

Affärsidén är att göra lärandet av språk roligt genom att låta användaren spela, tävla och utmana sig själv och andra. Hittills finns appen på åtta språk.

– Vår målgrupp är alla som ser sig som globala medborgare och som reser mycket privat eller i arbetet och behöver lära sig nya språk, säger han.

Samtidigt som målet är att skapa ett vinstdrivande utbildningsföretag har Yashar en större vision också – att vara med och lösa Europas just nu mest kritiska fråga.

”Dra inte ut på det, då tappar du motivationen.”

– Vi vill bidra till integrationen genom att snabbt kunna hjälpa människor in i samhället via språket. Nu under hösten har vi samarbetat med flera volontärorganisationer, tagit fram en speciell funktion för nyanlända och lanserat appen på arabiska, säger han.

Även om satsningen har inneburit en stor förändring, inte minst ekonomiskt, ångrar han inte beslutet en sekund.

I stället uppmuntrar han andra som går i samma tankebanor att våga.

– Dra inte ut på det, då tappar du motivationen. Ta fram en action plan med en gång och påbörja resan. Det kan ju ta tid att hitta en bra lösning, men då är du i alla fall igång. Sedan får du ta ett steg i taget, säger han.