På Sweco formar du framtiden – på riktigt
4 Maj 2015 kl: 00:00

På Sweco formar du framtiden – på riktigt

Hur känns det att vara topp två bland civilingenjörer?
– Vi är mycket stolta över att ha nått vårt bästa resultat någonsin, det bekräftar vårt arbete med att skapa en attraktiv arbetsplats och vår förmåga att förmedla den bil­den. Att rankas högt både bland civil­ingenjörs- och högskoleingenjörsstudenter är viktigt, då vi ser ett stort rekryteringsbehov de kommande åren.

”Utveckling på Sweco är inte en möjlighet utan en förutsättning’’

Hur har ni firat framgången internt?
– Vi har firat med tårtkalas på våra kontor runtom i landet.

Vad tror du är hemligheten bakom ert resultat?
– Jag tror att många studenter ­attraheras av Swecos arbetssätt, som bygger på att unga medarbetare snabbt får ta ansvar och vara nära kunderna. Vi lägger också stor vikt vid individuell prestation och utveckling, jämställdhet och en ­öppen dialog. Utveckling på Sweco är inte en möjlighet utan en förutsättning. För våra medarbetare är det viktigt att få möjlighet att delta i de mest spännande uppdragen och att vara med och påverka framtidens samhällen och städer.

Vad ska ni göra för att ta er förbi Google, som kniper förstaplatsen i nästan alla kategorier?
– Jag tror att både Google och Sweco kan erbjuda utmanande och intressanta uppdrag, men inom olika områden. Många studenter vill vara med och forma framtiden – på riktigt. Och det gör vi på Sweco. Kanske måste vi bli ännu bättre på att förmedla att det är detta du kan vara en del av om du arbetar inom vår bransch, och vad det innebär.

Vilka utmaningar ser ni vid horisonten framöver och hur gör ni på Sweco för att på bästa sätt vara förberedda?
– Sweco är inne i en kraftig tillväxt och en av våra stora utmaningar är vårt rekryteringsbehov. Vi arbetar aktivt för att skapa en attraktiv arbetsplats och därför är det extra roligt att vi rankas högt i FöretagsBarometern. 

Hur ser era rekryteringsbehov ut de närmaste fem åren och hur möter ni dessa behov?
– Vårt rekryteringsbehov är som sagt mycket stort. Vi rekryterar ­årligen 600-700 nya medarbetare runt om i landet, och i år kommer vi troligen att anställa ännu fler. Vi söker både juniora och seniora medarbetare, men historisk sett har omkring en fjärdedel av alla nyanställda varit nyexaminerade. Till hösten drar vi igång en ny omgång av vårt årliga traineeprogram där vi ger nyexaminerade en möjlighet att få en språngbräda in i branschen. I år fick vi in rekordmånga ansökningar som är ett tecken på att intresset för branschen ökar bland studenter.