På Saab utvecklar du framtidens flygteknik
19 Mar 2018 kl: 00:00

På Saab utvecklar du framtidens flygteknik

I Saabs regi tillverkas produkter i högteknologisk framkant. En av dem som lockades hit just för de tekniska utmaningarna – i kombination med breda utvecklingsmöjligheter – är mjukavaruingenjören Karin Andersson. Hon började på Saab i Järfälla för två år sedan.

Berätta mer om din roll!

– Projektet jag jobbar i handlar om eftermarknaden för ett system, så det finns redan på marknaden. Den mjukvara jag har arbetat med i två år är precis på väg ut för slutleverans. För att komma fram till vilka uppdateringar vi ska göra arbetar vi mycket med att analysera hur systemet fungerar och därefter föreslå nya systemlösningar som förbättrar användandet. Generellt så är det mycket fokus på teamarbete här på Saab, men även en del individuellt arbete.

Hur satsar Saab på din personliga utveckling?

– På Saab har jag stora möjligheter att påverka min karriär åt det håll jag vill gå. När jag började här fick jag gå en kurs i programmering, eftersom jag i grunden är utbildad teknisk fysiker. Jag har också fått åka på olika kurser externt. Nu senast gick jag en intern ledarskapsutbildning med inriktning mot framtidens ledare. Jag har en bra dialog med min chef som coachar och uppmuntrar mig till att utvecklas.

”Saabs ledarskap uppmuntrar till utveckling.”

Vilken erfarenhet är du mest stolt över?

– Jag är otroligt stolt över att jag har fått förtroende att ta min karriär åt det håll jag vill. Jag är intresserad av att arbeta med teknik och ledarskap, och min målbild är att ha en ledande position om några år. Här finns många roller som kombinerar teknik och ledarskap vilket lockar mig. Sedan är jag såklart stolt över de svåra tekniska utmaningar som jag har fått vara med och lösa under de två åren som jag jobbat här.

Hur satsar Saab på jämställdhet?

– Här i Järfälla finns det exempelvis ett kvinnligt nätverk inom vår business unit. Några gånger per år samlas vi för gemensamma föreläsningar eller en lunch ihop. Sedan finns ett nätverk som är heltäckande för alla kvinnor inom Saab också – så det finns några olika nätverk att vara med i. Historiskt sett är ju tekniska yrken mansdominerade men på Saab har jag inte mötts av några stereotyper. Frågor om manliga och kvinnliga ingenjörer är ingen fråga på Saab, men jag vet att det är långt ifrån en självklarhet på andra arbetsplatser.