På Saab är säkerhet och teknik högsta prioritet
31 Maj 2016 kl: 00:00

På Saab är säkerhet och teknik högsta prioritet

Anna Ahlström visste tidigt att hon ville ha ett jobb där hon kunde påverka samhället till det bättre. Länge stod valet mellan att utbilda sig till läkare eller ingenjör, och efter noga överväganden föll valet på det senare.

– Men det dröjde ganska lång tid innan jag var säker på mitt val, läkarutbildningen fanns kvar i tankarna. Det var först när jag började arbeta som jag förstod att jag hade valt rätt, säger hon.

Efter examen ville Anna Ahlström hitta en arbetsgivare som både kunde erbjuda bra karriärvägar och möjligheter att göra skillnad i samhället. Rollen som trainee på Saab innehöll det hon sökte. Efter en tuff rekryteringsprocess fick hon en av traineeplatserna och i augusti förra året påbörjade hon sin tjänst.

– Saab är ett tryggt företag samtidigt som det är etablerat i världen och ligger långt fram i den tekniska utvecklingen.

Höga krav och stora visioner

Sedan starten har Anna Ahlström, tillsammans med de andra traineerna, fått gå en fyra veckor lång introduktionsutbildning följt av ett roterande system med möjlighet att prova på många olika roller inom företaget. Nu jobbar hon inom projektledning för servicekontrakt på avdelningen för radarteknologi.

– Det är en stor investering för ett land eller en organisation att köpa in ett radarsystem och det är oerhört viktigt att de alltid fungerar. I de här serviceprojekten ser vi till att de gör det. Vi tillhandahåller även utbildningar,teknisk dokumentation och manualer, säger hon.

Anna Ahlström berättar att jobbet innebär ett stort ansvar samtidigt som hon ges möjligheten att göra skillnad ute i samhället.

– Vi har givetvis väldigt höga krav på oss att hantera all information rätt. Om vi gör ett misstag kan det äventyra ett lands säkerhet, säger hon.

En viktig parameter för Anna Ahlström är att Saab är ett neutralt företag i ett neutralt land och att de inte säljer material till länder som befinner sig i krig. Däremot finns det länder som är internationellt aktiva och som använder deras radarsystem.

–Genom våra system kan de få förvarningar om hot och har på så sätt möjlighet att skydda sig. Vi har många exempel på personer som har kommit hit till oss personligen och tackat oss för att våra system har räddat liv. Det känns såklart väldigt bra, säger hon.

Projektledare mot Sydkorea

Efter traineeperioden är planen att alla traineer ska hitta en tjänst inom företaget som de trivs med och vill utvecklas inom. Anna Ahlström har redan blivit erbjuden en tjänst som hon har tackat ja till.

– Jag ska börja som projektledare mot Sydkorea vilket känns väldigt spännande och viktigt, inte minst nu när det händer så mycket mellan Nord- och Sydkorea.