10 Jun 2014 kl: 00:00

”På Ruag vinner du på att våga”

För Réka Simon-Bálint är RUAG Space en arbetsplats där både hennes akademiska meriter och erfarenheter från reseledarjobbet kommer till användning.

Det är en perfekt konversationsstartare, att säga: ”Jag jobbar med rymd”. Det brukar väcka intresse hos de flesta, märker Réka Simon-Bálint, som sedan tre år tillbaka arbetar som material- och process­­ingenjör på RUAG Space, ett jobb som bland annat innebär kvalificeringar och felutredningar för materialen som används i företagets olika elektr­o­nik­­­­produkter. En utmanande uppgift då de i rymden ska tåla bland annat vakuum, vibration och höga såväl som låga temperaturer. 

Hur hittade du till RUAG Space?
– Från början var det en slump. Jag kände inte alls igen namnet på företaget, men min kompis fick höra att de hade intressanta exjobb så vi skrev tillsammans om dämpning av reflektorantenner för RUAG Space mekanikkonstruktionsavdelning. Det var då jag fick upp ögonen för vad företaget gör och hur trevligt det är här. När jag sedan såg en annons om att de sökte en material- och processingenjör var det som att den talade direkt till mig. Klyschigt men sant!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Den enorma bredden och att det är så varierande. Vissa dagar handlar det om mer formella kontakter med ESA och leverantörer, andra dagar sitter jag själv och testar material. Tjänsten är en supportfunktion och jag supportar både projekten i kundfrågor gällande våra material och tillverkningsprocesser, liksom vår produktionspersonal, som jag har tätt samarbete med. Just blandningen är rolig och utvecklande.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter på RUAG Space?
– Det finns inget färdigt karriärprogram utan ­mycket handlar om att visa att man är kompetent och att våga ta de chanser och utmaningar som kommer i ens väg. Det finns också ett särskilt nätverk för kvinnor som jag är med i, vars syfte är att identifiera och utveckla kvinnliga talanger så att de vågar ta för sig mer och till exempel söka ledande befattningar. Det är ett mycket välorganiserat ­program på två år med föreläsningar, studie­besök och terminsuppgifter. 

Vilka egenskaper hos dig har du nytta av i jobbet?

– Andra skulle nog kalla mig modig, och ja, jag vågar rätt mycket, men utan att ta risker. Jag är ­optimist, ”Hur svårt kan det vara?”, är mitt mantra. Jag är analytisk och bra på att bena ut problem och att få saker gjorda. Det har jag fått med mig från min utbildning. Jag är också väldigt social och är duktig på att anpassa mig till andra, något jag lärt mig som reseledare. Det sociala är viktigt i mitt jobb och jag är bra på att möta olika sorters människor.

Vad har du för råd till den som är på väg ut i arbetslivet?

– Följ magkänslan och gör det som du tycker är kul – då lyser engagemanget igenom. Och ha inte för stor press på dig under studierna, utan gör saker som är roliga också. Det tog mig nio år att ta min examen, dubbelt så lång tid som det ska, eftersom jag engagerade mig i många olika föreningar, var med i spexet och arbetade som reseledare. Jag ångrar inte en enda sak och lärde mig mycket på vägen hit.