På Riksbanken formar Reimo spelregler för den finansiella sektorn
26 Jun 2014 kl: 00:00

På Riksbanken formar Reimo spelregler för den finansiella sektorn

Innanför Riksbankens väggar ryms landets främsta experter inom finansiell ekonomi. Estländaren Reimo Juks flyttade till Sverige 2004 för att forska vid Handelshögskolan. Men den akademiska kostymen kändes för trång, så istället för att forska och undervisa arbetar han i dag på en av Sveriges mest anrika och inflytelserika myndigheter. Som rådgivare på enheten för bankanalys bidrar han till att forma spelreglerna för den finansiella marknaden.

– Tillsammans med mina kollegor granskar jag de inter­nationella reglerna för världens banker. Arbets­dagarna varierar mycket. Det är en mix av snabba uppdrag och mer strukturella, långsiktiga frågor. På grund av finanskrisen har mitt arbete fått en ny dimension. Banksektorn är inne i en förändringsfas, därför blir det kännbart att jag befinner mig i händelsernas centrum. I och med att finanskrisen diskuteras såväl i Sverige som internationellt finns stora möjligheter att påverka och göra skillnad.

 

Bidrar med expertis på den globala spelplanen

I dag har Reimo ett antal möten på agendan, efter en genomgång av de nya internationella bankreglerna väntar­ datorn. Ett underlag måste vara färdigskrivet innan det är dags för analysmöte.  – Riksbanken bidrar med sin expertis till många olika aktörer på den finansiella spelplanen. Därför reser jag en hel del i arbetet. Ena dagen kan jag träffa en högt uppsatt chef på en internationell storbank och den andra kanske jag informerar politiker om läget i bankvärlden. Just variationen och möjligheten att påverka är anledningar till att jag trivs så bra med mitt arbete.

 

Stort ansvar redan från start

Reimo Juks har arbetat på Riksbanken i tre år. Han tycker att det bästa från hans tid som nyanställd var att han snabbt fick ta mycket ansvar.

– Något som slog mig när jag kom hit för tre år sedan var att jag redan under den första månaden fick möjlighet att arbeta i stora projekt och visa framfötterna. Jag fick också mycket stöd från cheferna. De är duktiga på att motivera och engagera, vilket är otroligt värdefullt