10 Jun 2014 kl: 00:00

På Preem får du en god inblick i hela processen

Som teknikchef på el- och instrumentavdelningen på Preem i Lysekil är Mikael Niklasson ansvarig för att utveckla bolagets oljeraffinaderi strategiskt inom dessa teknikområden. Mikael gjorde sitt examensjobb på företaget och fick snabbt en bild av företaget och deras verksamhet.

 
2006 tog Mikael sin examen från Chalmers civilingenjörsprogram. Med en inriktning mot elektroteknik och elkraft banades det väg mot de stora eldistributörerna, men Mikael valde en annan väg.
– Något av de stora elbolagen hade förstås varit den naturliga vägen att gå. Men när det var dags att göra mitt examensjobb så fick jag veta att Preem erbjöd vad jag sökte. Efter ett möte där företagets ambitioner presenterats så fanns inget att tveka över. Som ingenjör med inriktning mot el var det väldigt häftigt att hamna på en så komplex anläggning och få inblick i det omfattande eldistributionssystemet, säger Mikael.
 
Efter sitt examensjobb hos företaget tog Mikael anställning på en konsultfirma. Det blev dock bara ett år som konsult innan han återigen vände tillbaka mot Preem. Året som konsult gav honom en inblick i hur bra han egentligen hade det hos Preem.
– Skillnaden är att på Preem får jag möjligheten att vara med i hela processen, något jag värdesätter högt. Allt ifrån inköp till drift och underhåll, här får jag möjligheten att vara med från start till mål. Det är en komplex anläggning med ett stort eldistributions­system, så jag är utan tvekan på rätt plats.
mikael är relativt ny i chefsrollen, något han är glad över att ha fått möjlighet att prova på hos Preem. Han var själv osäker på om han var chefsmaterial när tjänsten erbjöds, men med facit i hand ångrar Mikael inte att han tog chansen. 
– Det har gett mig stora utvecklingsmöjligheter och det är en väldigt stimulerande roll att vara chef. Att få bidra till företagets fortsatta utveckling och försöka effektivisera oljeraffinaderiet. Att se över problemområden, vad som kan förbättras, hur vi kan göra det bättre och sedan skrida till verket. Det är häftigt.