På norskt oljeäventyr med Reinertsen
10 Jul 2013 kl: 00:00

På norskt oljeäventyr med Reinertsen

FRAMTIDSFÖRETAGEN Från den stabila hemma­basen på kontoret i Göteborg till en vind­pinad oljeplattform mitt i Nordsjön. På Reinertsen är ingen arbetsdag den andra lik för gruppchefen Ulrika Schaff.

På reinertsen sverige arbetar 340 ingenjörer inom områdena energi, infrastruktur, bygg och industri samt olja och gas. De senaste åren har företaget haft en stadig tillväxt på alla fronter. Kombinationen av lokala, nationella samt norsk-svenska projekt bidrar till en bredd i verksamheten och en fortsatt långsiktig utveckling. Företaget satsar på multidiciplinära projekt inhouse, ofta med hjälp av fjärrprojektering. Som gruppledare för MC & Commissioning bidrar Ulrika Schaff till att driva Reinertsen framåt.

 

Vad lockade dig till Reinertsen?

– Jag sökte mig till Reinertsen för att jag såg min chans att komma med på det norska oljeäventyret – fast på hemmaplan. Här har jag en stabil hemmabas på vårt kontor i Göteborg samtidigt som jag i lagom mängd får resa och träffa oerhört mycket människor från olika kulturer och kompetensbakgrunder.

 

Hur ser arbetsvardagen ut?

– Den är väldigt varierande då vi jobbar med så många olika projekt. Nu senast skulle vi installera en pump på en oljeplattform i Nordsjön. Vårt jobb är då att organisera och koordinera olika kompetenser som behövs för att kontrollera mekaniskt färdigställande samt funktionstestning av pumpen, både på land och offshore. På Reinertsen finns en stor kunskapsbas och kreativ energi som gör jobbet roligt, och så är det stimulerande att få chansen att jobba i miljardprojekt i teknikens framkant tillsammans med kollegor från så många olika discipliner!

 

Vilka utmaningar möter du?

– Som gruppledare är min stora utmaning att se till att vi hinner bygga upp vår kompetens i samma takt som vi växer. Just nu har vi till exempel nyöppnat ett kontor i Hammerfest, 60 mil norr om Kiruna. Där finns olja och verksamhet och Reinertsen har nu fått flera projekt som vi på Göteborgskontoret har fått i uppdrag att starta upp, vilket är väldigt spännande.

 

Vilka är era tillväxtområden?

– En bransch som verkligen är på frammarsch är undervattensteknik. Det är ett spännande område som kräver banbrytande lösningar och med sina projekt över hela världen är Reinertsen är en av marknads­ledarna inom vissa delar.

 

Varför sticker Reinertsen ut bland konkurrenterna?

– Till skillnad från många andra bolag arbetar vi inte med kvartalsekonomi. Reinertsen arbetar långsiktigt för att skapa stabilitet och trygghet: vi ägs än i dag av samma familj som grundade företaget 1946 och ledningen har både gedigen tekniskt kompetens (båda ägarna är teknologie doktorer) och är väldigt engagerade i verksamheten. Reinertsen har också ett prestigelöst klimat: det är till exempel inget ovanligt att vi lunchar med koncernchefen när vi är på huvudkontoret i Trondheim. Framför allt har Reinertsen lyckas gifta samman det bästa från Sverige och Norge, för medan Sverige har en lång industritradition med bred erfarenhet av till exempel processdesign så har norrmännen bland annat ett starkt säkerhetstänk. Det framgångrika äktenskapet gör oss till ett unikt ingenjörshus i internationell toppklass.

 

FAKTA: Ulrika Schaff

Titel: Gruppledare, MC & Commissioning.

Utbildning: Civilingenjör, kemiteknik, KTH, examen 1998.

Första jobbet efter examen: Produktionsplanerare, Preemraff Lysekil (f.d. Scaneraff).

 

Text: Shortcut