”På LKAB är det olikheterna som skapar dynamiken”
12 Apr 2017 kl: 00:00

”På LKAB är det olikheterna som skapar dynamiken”

För verkschefen Sophie Danilov har karriärresan gått spikrakt uppåt. För snart fyra år sedan började hon som trainee på LKAB i Kiruna, och fick senare en tjänst som underhållsingenjör. När hennes förra chef sedan slutade blev hon rekommenderad att söka chefstjänsten ­– och fick den. Nu arbetar hon som verkschef för två av LKAB:s sju förädlingsverk i Kiruna.

Vad är det roligaste med rollen som verkschef?

– Att min vardag är så varierad. I produktionen finns det många olika områden, jag får vara med och ta del av dem alla. Ena dagen arbetar jag med automation och en annan dag med ekonomi. Däremellan får jag vara med och fatta beslut som styr vägen framåt för våra förädlingsverk. Rollen som verkschef innebär bland annat ansvar för arbetsmiljön och medarbetarna, drift och underhåll. Som ledare får jag utrymme att vara mig själv och skapa min egen ledarskapsstil. Jag satsar på att se det bästa i varje individ och att låta var och en använda sina starka sidor. På så vis kan jag också hjälpa och stötta där behovet finns.

”På LKAB får jag utrymme att skapa min egen ledarskapsstil.”

Vad gör LKAB till en bra arbetsgivare?

– Att man ser individer och satsar på att var och en ska utvecklas och driva LKAB framåt. Eftersom vår huvudverksamhet ligger längst norrut i Sverige är det extra viktigt att LKAB vårdar den kompetens vi har, och att de talanger som jobbar här också trivs. Nyligen genomförde vi ett omfattande och krävande underhållsstopp, det firade vi med en gemensam after work efteråt.

Vilka erfarenheter har varit viktigast i din karriär?

– Att börja som trainee gav mig en social plattform att stå på. Jag flyttade hit från Göteborg och kände ingen, men tack vare det nätverk jag fick då kom jag snabbt in i både jobbet och på orten. När jag sökte rollen som trainee var det mer Kiruna än LKAB som lockade, till en början. Nu är det snarare tvärtom, jag stannar och vill utvecklas tack vare att LKAB är en utvecklande och nytänkande arbetsgivare. Nätverket jag fick som trainee har jag stor nytta av än i dag, vi träffas fortfarande och umgås med jämna mellanrum.

Varför borde unga talanger söka sig till LKAB?

– Ur ett berg fullt av järnmalm framställer LKAB järnmalmspellets, som blir till stål, som bär hela städer och samhällen. Och trots att gruvindustrin är anrik och har en stolt historia så präglas den av ett starkt framtidsfokus. På LKAB är det olikheterna som skapar dynamiken. Ingen behöver vara stöpt i en viss form, det är något som LKAB uppmuntrar i varje rekrytering. Det finns en tydlig mångfaldsplan, och ett av målen är att andelen kvinnor ska vara 25 procent innan 2021. Vi är på god väg redan nu.