”På Ericsson känner alla en vilja att hjälpa till”
14 Jan 2015 kl: 00:00

”På Ericsson känner alla en vilja att hjälpa till”

Anders Österlund förespråkar att man ska testa nya saker och följa sitt hjärta. Själv är han systemvetare i botten med en bred erfarenhet inom affärsutveckling, marknadsföring och försäljning. När han såg Ericssons annons på Linkedin visste han direkt att han ville ha jobbet.

I dag är han Employer Branding-chef i Sverige med en viktig uppgift att göra Ericssons kultur transparent. Målet är att alla ska ha en chans att lära känna Ericssons kultur och se hur det är att jobba där.

Vad särskiljer Ericsson från andra arbetsgivare?
– Vi är ett väldigt stort, globalt företag som är tunga inom teknik och ligger i framkant när det gäller innovation. Men det som fascinerar mig mest är att Ericsson är som ett levande väsen. Vi är så mycket mer än bara en affärsverksamhet. När jag började på företaget gick jag runt och häpnade över vilken vilja och vilket engagemang det finns hos våra anställda. Vi känner alla ett samhällsansvar och en vilja att hjälpa till. Vår kultur är helt fantastisk, det vittnar inte minst vår låga personalomsättning om.

På vilket sätt kan man som anställd hos er känna att man bidrar till ett större syfte?
– Man kan till exempel gå med i ett av våra unika Technology for good program och engagera sig i olika volontära projekt. Vi har engagemang över hela jorden och som anställd kan man välja att arbeta i liten eller stor skala. När vissa små projekt anordnas lokalt är det bara att hoppa in i arbetsgruppen och bidra. De större finns det interna ansökningsprocesser till.

”Vår kultur är helt fantastisk, det vittnar inte minst vår låga personalomsättning om”

Hur kan man utvecklas inom Ericsson?
– Hur mycket som helst. Eftersom vi är ett så stort företag kan vi erbjuda utvecklingspotential till alla medarbetare; både lokalt och globalt. Som på alla stora företag behöver man greppa de chanser som dyker upp. Det försöker vi uppmuntra alla våra anställda att göra.

När känner du dig stolt över Ericsson?
– Jag är jättestolt över att arbeta för en av svenskt näringslivs kronjuveler. Sedan 1876 leder vi utvecklingen framåt och vi ligger fortfarande i framkant. Jag är inte bara stolt över det vi levererar utan också för vår mentalitet och arv. För att kunna vara där vi är idag krävs det fantastiska medarbetare och de är dessa jag är mest stolt över.

Vem passar att arbeta hos er?
– Först och främst behövs en relevant utbildning. Vi behöver många olika erfarenheter och kunskaper, men i huvudsak kunskaper inom IT och teknik. Utöver det söker vi glada människor som brinner för Ericsson-världen och var vårt uppkopplade samhälle är på väg lika mycket som vi gör.