15 Maj 2008 kl: 00:00

På äventyr med Renata Chlumska

06.30 Klockan ringer hemma hos Renata Chlumska i Jönköping. Vanligtvis kravlar hon piggt ur sängen, men i dag känner hon sig febrig. Hon ligger kvar en stund och äter sedan frukost tillsammans med sin sambo och hans fyraårige son. Efter att ha lämnat fyraåringen på dagis går hon hem och tar sedan en 50 meter lång promenad, varpå hon är framme vid sitt kontor. I dag hoppar hon över promenadslingan på sex kilometer.

09.00 Området är lugnt, med hus som för tankarna till Villa Villekulla med sina stora fönster och utbyggnader. Renata går in i ett ljusblått hus. Här har hon sitt kontor tillsammans med ett produktionsbolag. De har producerat filmen om hennes senaste expedition, där hon cyklade och paddlade runt USA, bortsett från Alaska och Hawaii. Det är en sträcka på 18 200 kilometer och det tog henne 439 dagar att genomföra expeditionen. Ensam. Egentligen skulle hon ha haft sällskap med sin förre livskamrat Göran Kropp. Men efter att han omkom under en klättring hösten 2002 bestämde sig Renata för att genomföra expeditionen på egen hand.

– När Göran förolyckades rycktes plötsligt känslan av att jag levde min dröm bort. Det kändes som en lavin drog ner mig med en enorm kraft och ett tungt snötäcke tryckte ner mig allt längre ner. Till skillnad från mina expeditioner var det en situation som jag inte hade haft möjlighet att träna och planera inför. Och dessutom inte hade motivationen att ta mig igenom, säger Renata Chlumska.

Det som hjälpte henne var att ha något att se fram emot. Det blev expeditionen. Mycket i hennes rum vittnar om den. På ena väggen hänger en målning föreställande en röd kaja ute på blått, öppet vatten. Den fick hon av en konstnär från trakten när hon kom hem ifrån USA. Det ligger också en liten kajak av glas i fönstret. Även den har hon fått. En tredje kajak i trä ligger i det andra fönstret. Renata tar fram en mörk pärm med gyllene text.

– Den här är jag väldigt stolt över. På ett ljust pappersark skriver borgmästaren i Seattle att han har gjort den 15 september till Renata Chlumska Day. Det var den dagen år 2006 som hon paddlade in i mål i Seattle, samma stad som hon dryga fjorton månader tidigare startade ifrån.

– Jag visste ingenting. Inte ens mina sponsorer kände till borgmästarens initiativ, berättar hon.

10.05 Kollar mejlen och ringer dagens första samtal. Hon stämmer av sommarens schema med en skribent på en tidning på Öland, där hon förra året satte igång en verksamhet med fokus på friluftsaktiviteter. I år kommer hon att dra igång på allvar, köpa in cyklar och kajaker och satsa på en friluftsbutik. Nästa samtal handlar om att boka ett datum i november då hon ska hålla föredrag om förändringsarbete och att sätta mål. Sedan hon kom hem ifrån USA har hon föreläst om liknande teman och expeditionen omkring 250 gånger.

10.35 Påbörjar ett bildspel som hon ska använda senare i dag under ett föredrag vid högskolan i Jönköping. Hon letar vant upp enstaka bilder ur vimlet av bilder på datorn. Temat är engagemang.

– Jag har inte föreläst om det tidigare men tycker att det är viktigt att utmana mig själv även mentalt. Mina vanliga föreläsningar kan jag utan och innan och jag är rädd för att fastna.

Hon hinner med ett par telefonsamtal till innan det är dags för lunch. Två föreläsningar bokas. Därefter gör hon en snabb avstickare hem för att släppa in sina två katter innan hon tar bilen till restaurangen Fjällstugan. Mannen bakom kassan skiner upp när han får syn på Renata. Hon hälsar igenkännande på honom och på de tre männen framför henne i kön, varav en är hennes sambo…

Läs fortsättningen av artikeln om äventyraren Renata Chlumska i det senaste numret av magasinet. Saknar du magasinet i din brevlåda?

Bli guldmedlem här!

Anmäl dig till Shortcut Lunch med Renata Chlumska!

Renatafakta

Ålder: 34 år

Bor: I Villa i Jönköping

Arbete: Professionell äventyrare

Familj: Sambo och sambons fyraårige son

Bakgrund: Född och uppvuxen i Malmö. Gymnasieutbildning med inriktning ekonomi. Besteg som första svenske och tjeckiska Mount Everest 1999. Cyklade och paddlade ensam runt hela USA, bortsett från Alaska och Hawaii, år 2005/2006. Har jobbat för Skånes idrottsförbund och drivit friluftsbutik i Jönköping.

Drömmer om: Att åka till månen. Och att ta flygcertifikat.

Kontakt: info@renata.nu

Text: Helena Nilsson

Foto: Jezzica Sunmo