På Apotekets traineeprogram rustas framtidens talanger
4 Dec 2017 kl: 00:00

På Apotekets traineeprogram rustas framtidens talanger

I år arrangeras Apotekets populära traineeprogram för tredje året i rad. Två som fått möjligheten att gå är Emma Berg och Nadia Alhamdani. Emma avslutade sitt traineeår för en månad sedan, i samma veva som Nadia klev på sitt programår.
– Redan nästa vecka ska jag iväg och träffa mitt traineegäng för andra gången. Det känns riktigt kul att ha hela det här året framför mig och att få dela den möjligheten med andra likasinnade, säger Nadia, som till vardags jobbar på Apoteket i Malmö.

I det ett år långa traineeprogrammet deltar flera deltagare från olika Apotek i olika delar av Sverige. Det alla har gemensamt är att de är nya i branschen, eftersom programmet riktar sig mot nyexaminerade. Varje månad träffas gruppen på Apotekets huvudkontor i Stockholm för att gemensamt utbilda sig inom ett specifikt ämne.
– Under året som jag var trainee fick vi göra studiebesök på apoteket Karolinen på Karolinska Institutet, Apodos i Örebro och Apotekets kundservicecenter i Kalmar, berättar Emma som jobbar på Apoteket i Sundsvall. Jag fick verkligen upp ögonen för hur stor verksamheten är och hur många olika karriärvägar det finns.

 Som trainee på Apoteket arbetar du till 80 procent i den dagliga driften – resterande 20 går till utbildning och kompetensutveckling. Den tjänst som Emma påbörjade i juni förra året var en specifik traineetjänst i Sundsvall, vilket lockade Emma mest på grund av utvecklingsmöjligheterna och förmånen att skapa ett brett nätverk tidigt i karriären. Så här efter avslutat traineeår är en av effekterna att Emma får ett större ansvar i sin dagliga roll.
– Nu får jag möjlighet att driva olika projekt tillsammans med regionchefen eftersom jag skapat ett brett kontaktnät via traineeprogrammet, säger Emma.Nadia Alhamdani. Foto: André de Loisted

För Nadias del kom möjligheten att börja traineeprogrammet först efter att hon jobbat på Apoteket i drygt ett år. Det hon mest ser fram emot under tiden som trainee är tid för egenutveckling.
– Att få bredda sin kompetens är en fantastisk möjlighet, och att stärka sig i sin yrkesroll är en lyx man sällan har som vanlig anställd. Nu har vi avsatt flera timmar i månaden för att utveckla oss själva och vår farmaceutiska kompetens, det är en stor tillgång. Dessutom siktar jag på en ledarskapskarriär och då är traineeprogrammet en bra språngbräda, menar Nadia.

Traineeprogram rustar inte bara deltagarna för en fortsatt karriär inom Apoteket. För Emma innebar traineeåret också en möjlighet att hitta vänner för livet.
– Jag gick färdigt programmet för bara en månad sedan men redan nu är vi ett gäng som har bestämt oss för att köra tjejklassikern tillsammans. Vi fortsätter hålla kontakten via sociala medier och att ha det nätverket i ryggen är otroligt positivt, både i yrkesrollen och privat, säger Emma.
­– De som söker Apotekets traineeprogram kommer inte att ångra sig, avslutar Nadia.