2 Sep 2008 kl: 00:00

Özz Nujen drar sig för att skämta

Özz Nujen är Sveriges roligaste man. Så står det i alla fall på hans egen hemsida, och det är så han har gjort sig ett namn. Men Özz Nujen är också föreläsare i hur man ska bete sig under en arbetsintervju och hans huvudsakliga uppmaning till jobbsökande är enkel.

– Det viktigaste är att komma i tid och att du är ren och fräsch. Du kan aldrig förbereda dig på alla frågor, därför gäller det att du tänker på vad det är du vill få fram, att intervjuaren får veta vad du kan erbjuda, säger han.

”Tänk på att det är du som gör din karriär, inte din arbetsgivare”

Han är också noga med att markera att man måste tro på sig själv och värna om sin integritet. Och den gyllene regeln är att aldrig ljuga. – Tänk på att du inleder ett förhållande med din framtida arbetsgivare och det gäller att du kan stå på egna ben och att du är ärlig. Dessutom är det du som gör din karriär, inte din arbetsgivare.

Om de inte är rätt för dig, eller om de inte inser att du är rätt för dem, då är det deras förlust, säger Özz Nujen.

Vad ska man tänka på om man bestämmer sig för att skoja till det lite under intervjun?

– Det kan vara vanskligt, det gäller framförallt att man själv inte tror att man är rolig, det måste komma spontant under intervjun, säger han.

Är det något du rekommenderar en arbetssökande, att dra ett skämt för att lätta upp stämningen?

– Det kan mycket väl fungera som en icebreaker, men det får inte vara planerat i förväg. Det gäller att du går dit med självförtroende och då kan ett skämt få komma spontant, säger Özz Nujen.

Text: Tobias Helmer