Överlevnadstips till alla gröna studenter
1 Okt 2013 kl: 00:00

Överlevnadstips till alla gröna studenter

Fester, tentor och kurslitteratur i mängder. Första terminen kan vara både stressig, ­ångestladdad och alldeles, alldeles underbar. Sistaårsstudenten Josefina Carlsson ger tipsen som får din första termin att gå som en dans.

Hur var din första tid på universitetet?
– Jag var överväldigad av allt nytt, dels det sociala och dels mängden kurslitteratur. Jag var inkörd på att kunna repetera alla ord på varje sida, men på universitetsnivå är litteraturen en källa till kunskap snarare än någonting du ska kunna memorera och rabbla upp. Det går inte att läsa allting. Man måste ändra sitt tankesätt kring studier.

Vad önskar du att du hade vetat första tiden?
– Att du inte måste vara med på allting. Det är en intensiv nollningsperiod med många fester, luncher och aktiviteter. Som ny är man ofta rädd för att missa någonting, men risken är att du kommer efter i studierna och känner dig stressad istället. Det gjorde jag. Ta ett steg tillbaka och känn efter hur du mår. Du har många roliga år framför dig.

Tips inför tentan?
– Se det som ett inlärningstillfälle då du befäster kunskapen du samlat på dig. Ofta faller pusselbitarna på plats när du väl sitter där. Men om det går åt pipsvängen är det inte hela världen,­ det händer alla.

Andra goda råd?
– Låt inte studierna komma i vägen för bildningen. Fakta är viktigt men det tvärvetenskapliga ­mötet och det kritiska tänkandet du får från möten, engagemang och samtal är viktigare. Du kan inte leva om livet, men du kan alltid ta en omtenta.

Josefinas tips:

1. Gå på alla föreläsningar och läs på innan. Då kommer du att klara tentan.

2. Engagera dig i studielivet.
Du får så mycket ­tillbaka i erfarenheter och kontaktnät som inte sällan leder till jobb länger fram.

3. Ha kul, och känn dig lugn.
Allt kommer att falla på plats.