Överlev din jobbiga chef
12 Nov 2021 kl: 00:00

Överlev din jobbiga chef

Dåliga chefsegenskaper kan yttra sig på olika sätt. Chefen kan ställa orimliga krav som sätter dig under press, värdera varendaste lilla detalj och på så sätt sakta ner ditt arbete, eller bara vara direkt otrevlig. Listan är längre än så, kanske är det därför som så många av oss stött på den där jobbiga chefen, som ständigt letar efter nya skepnader att terrorisera dig med under arbetstid. Såhär gör du för att överleva din jobbiga chef.

Den unika chefen

Som människor anpassar vi oss från situation till situation och umgänge. Eftersom din chef är den uttalade ledaren på din arbetsplats är det också hen som ansvarar för arbetskulturen och hur ni ska jobba. I en perfekt värld hamnar du på en arbetsplats där du passar in kulturellt, men vad händer när du är en direkt motsats? Om du vill vara kvar har du tyvärr inget annat val än att anpassa dig efter din chef arbetssätt. Identifiera hur chefen gillar att jobba och ge det ett försök.

Skapa dig en total översikt

En viktig fråga att ställa innan du gräver in dig på riktigt är om din chef faktiskt gjort fel. Vi har alla dåliga dagar och spenderar ofta mer tid med våra kollegor än familj – är det rimligt och förvänta sig en helt smärtfri relation till sin chef? Lär dig att skilja på mindre oenigheter och faktiska övertramp från din chef. Skapa en total översikt över din situation, och påminn dig själv om att vi pratar om din karriär här. Det betyder att det smarta valet ofta är “the high road”.

Stress eller mobbning?

Slås du av insikten att din chef inte har lite dåliga dagar ibland, utan på en stadig basis går dig på nerverna är det dags att börja fundera på vad som motiverar din chef. Tro det eller ej, men många gånger är det inte för att vara elak. En stressad chef som ej kan hantera sin egen situation kan te sig illa mot andra helt omedvetet. Inte för att glömma att chefer kan utsätta sina medarbetare för direkt mobbning också, så som när vi skrev om Anna Porsvalds erfarenhet som sjuksköterska.

Sätt gränser

Om du lyckas identifiera tydliga övertramp från din chef, som exempelvis att denne saknar respekt för dig som person eller inte håller sig till arbetsbeskrivningen är det viktigt att börja dra tydliga linjer för vad som är acceptabelt. Var kommunikativ och förklara för din chef vad som är viktigt för dig. På så sätt ger du din chef chansen att ge svar på tal tidigt, utan en konfrontation. Hur din chef reagerar över tid kommer att säga mycket.

Dokumentera din chef

Tyvärr finns det chefer som kommer att begå övertramp efter övertramp, och som vi tidigare redovisat handlar det ibland om ren mobbning. Låt det inte falla under stolen och glömmas bort – skapa en uppteckning av allt som hänt. Att kunna gå tillbaka till händelser du glömt bort och kolla på dem med nya ögon kommer ge dig nya insikter, och kan även vara värdefullt i en situation där du behöver återberätta tidigare incidenter.

Att säga adjö

Du ville inte säga upp dig. Du försökte anpassa dig efter din chef. Du försökte förklara var dina gränser var. Du försökte få det att funka! Men nej, din relation till den jobbiga chefen är helt enkelt inte hållbar längre. Oroar du dig mer över din chef än dina arbetsuppgifter, känt dig nedvärderad och börjat få en klump i magen varje gång du ska åka in till jobbet – då börjar det bli dags att fråga dig själv hur dina karriärmöjligheter ser ut.

 

Den jobbiga chefen är inte din chef för all framtid. I vissa fall kan du vänta ut din chef, men det är inte alltid hållbart. På samma sätt som ett mobbat barn inte borde vara den som tvingas byta skola borde inte du vara den som behöver byta arbetsplats – men det handlar också om ditt välmående. Ingen ska behöva gå till jobbet med en klump i magen. I slutändan är det du som bäst kan avgöra hur din nuvarande arbetsplats får dig att må.