18 Dec 2008 kl: 00:00

Öppna sinnet: 6 tips inför utlandsjobbet

1. Innan du åker – lär dig så mycket som möjligt om landet du ska till. Var klar över vad du vill få ut av ditt jobb och din vistelse i det nya landet.

 

2. Har du några kontakter i landet du ska till? Utnyttja dem och bygg nätverk. Annars har ”Svenskar i världen” (www.sviv.se) en community där utlandssvenskar kan hjälpa till med frågor om arbete, boende, juridik, skatt, kultur och nöjen

i olika länder.

 

3. Har du koll på om du behöver arbetstillstånd i landet? Inom EU/EES kan du som är svensk medborgare arbeta

i vilket land du vill utan några speciella tillstånd. I ett land utanför EU/EES måste du för det mesta ha både visum, uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Kontakta landets ambassad i Sverige för att få information om vilka regler

som gäller.

 

4. Oavsett var i världen du ska jobba måste du ha ett skriftligt anställningskontrakt, annars kan du få problem om något händer på jobbet eller med din anställning. Se till att uppgifter om anställningstid, arbetstid, övertid, lön, arbetsuppgifter, semester, vad som gäller vid sjukdom, uppsägningstid och vem som bekostar försäkringar finns med.

 

5. Se över ditt försäkringsskydd innan du åker. Kontakta Försäkringskassan och landets ambassad i Sverige för att ta reda på dina rättigheter.

 

6. Till sist ett mjukt tips – ha ett öppet sinne. Kulturkrockar kommer du aningslöst att styra rakt in i. Se då till att vara full av självinsikt och lär av dina erfarenheter.