31 Okt 2008 kl: 00:00

Öppna dörrar och släpp in framgången

När Susanne Pettersson sammanfattar vägen till framgång låter det enkelt. Det gäller att bestämma sig, att veta vad man vill och att vara villig att kämpa för det. Att det ibland blir lite fel på vägen; ja det är en del av resan.

Vad gör en människa framgångsrik?

– Som kommunikolog utgår jag i från tio saker som antingen är i balans eller i obalans, hos alla människor, oavsett om man vill det eller ej. De som fått nycklarna och lyckats få balans i sina olika delar, ja, de kan nå framgång. Jag har ärligt talat inte sett en enda person som misslyckats när hon bestämt sig för att nå sitt mål och tagit nycklarna till hjälp.

Det låter helt otroligt. Berätta mer!

– Det tar en liten stund att greppa men det finns till exempel en nyckel som handlar om vilka mål man har. Vissa människor har drömmar som de inte själva tror på som ”jag ska bli världsbäst på 100 meter” men när man frågar om de tror på sin dröm, så gör de inte det. Det gäller att faktiskt tro att målet är uppnåeligt, annars blir det aldrig så. Likadant så är det viktigt att känna till sina drivkrafter. Varför spelar jag golf? Varför arbetar jag där jag gör? Trivs jag med det? Så snart man har rett ut vad som driver en, är det enklare att gå i den riktning man vill.

Många, speciellt kvinnor, känner sig splittrade mellan arbete, fritid och privatliv. Hur ska man egentligen hinna med allt när dygnet bara har 24 timmar?

– Om det är några som är bra på att organisera, strukturera och få logistiken att fungera så är det kvinnor. Men ibland kan det bli lite väl mycket och då handlar det både om att prioritera och om att ”vara i nuet”. Prioriteringar handlar om att göra saker i rätt ordning och att faktiskt vänta med sådant som kan göras senare. Att vara i nuet är det samma som att vara närvarande. Det är alltså inte någon idé att komma till ett arbetsmöte och tänka på dagishämtning och vad man ska ha till middag. Då är du inte på mötet mentalt och då blir det helt meningslöst. Sådant slöseri med tid är onödigt.

Har du aldrig känt oro eller stress för framtiden och framgången?

– Jo, självklart har jag det. Jag började med att coacha idrottare och kände efter ett par år att även människor utanför sportvärlden behövde mentalträning. Då bestämde jag mig för att starta eget och det kändes nervöst. Jag var orolig och funderade på olika lösningar om det inte skulle gå vägen. Men telefonen började ringa och människor jag aldrig trodde skulle höra av sig, gjorde det. I dag håller jag föreläsningar tillsammans med bland andra Jonas Gardell, Mia Törnblom och Lill Lindfors, men om någon för ett par år sedan sagt att det skulle gå så här bra, hade jag aldrig trott på det!

Vad är drivkraften för dig i ditt arbete?

– Att jag varje dag får hjälpa andra människor att må bättre och bli gladare. Jag ger dem hjälpmedel så att de kan bli framgångsrika och i viss mån hjältar. Hjältar som uppnår sina drömmar och som har kul på vägen dit. Vetskapen att fler människor följer sina drömmar får mig att må bra.

Nycklar till framgång

1. Vad driver dig att arbeta med det du gör? Hitta dina drivkrafter, syften och mål. Först när man vet dessa kan man gå i rätt riktning.

2. Lever du efter dina värderingar? Känn efter hur du har det i din värld och om du lever som du lär. Om inte, gör de förändringar som behövs.

3. Vilka mål har du och tror du på det du vill? Ofta har vi mål som vi egentligen inte tror att vi kan uppnå och de egna tankarna begränsar oss ofta. För att nå dit vi vill måste vi tro på oss själva.