Olika pluggmetoder – vilka fungerar bäst?
26 Nov 2021 kl: 00:00

Olika pluggmetoder – vilka fungerar bäst?

Det är lätt att blanda ihop kvantitet och kvalitet när det kommer till studieteknik. Kanske la du ner dubbelt så mycket tid på en tenta för att få upp ditt betyg, bara för att stirra dig blind på det rättade resultatet två veckor senare. Samtidigt finns det en hel uppsjö av studietekniker som gärna lyfts fram som den ultimata lösningen. Frukta icke, vi på Shortcut har satt pluggmetoderna i heta stolen för att ta reda på vilken som fungerar bäst.

Repetitionstekniken
Om du inte tillhör den lilla procenten av vår befolkning som bara behöver ta in information en gång för att lagra i långtidsminnet är repetition din vän. För många är det här den första pluggtekniken de fick lära sig, och bli inte överraskad om dina vänner ända upp till Högskolan fortfarande förlitar sig på sin vän repetition. Och även om det här är en av de enklaste former utav pluggteknik, skall den inte heller underskattas. Att repetera på olika sätt, exempelvis genom att anteckna under föreläsningar, renskriva digitala antekningar för hand eller högläsa ur kurslitteraturen är enkla sätt att lagra information i långtidsminnet, även om det ofta är tidskrävande.

Tidfördelad repetition
För att verkligen dra nytta av repetionens superkrafter bör du använda dig utav tidsfördelad repetition. En metod som enligt neurovetenskaplig forskning kan hjälpa dig lagra informationen du repeterar som långtidsminnen mer effektivt. Metoden går ut på att du sprider ut repetitionen mer periodvis, istället för att bara repetera intensivt vid enstaka tillfällen. På så sätt kan du faktiskt spendera mindre tid med att repetera, samtidigt som den nya informationen lagras mer effektivt i långtidsminnet.

Pomodorometoden
Den här populära pluggmetoden innefattar att du delar upp din plugg-tid i tydliga intervall på 25 minuter. Efter varje intervall tar du en paus på några minuter, och efter max fyra rundor bör du ta en längre rast på minst 15 minuter. En extra bra metod för dig som ofta tappar koncentrationen eller blir tankespridd när du pluggar.

Active Recall
En annan populär pluggmetod är Active Recall, som i grund och botten går ut på att förhöra sig själv på det du studerar. Ofta kombinerad med tidsfördelad repetition. Metoden går ut på att du istället för att läsa om, sammanfatta eller bara föra anteckningar istället förhör dig själv, ofta med så kallade “flash cards” med frågor på det du studerar. Active Recall fokuserar på stunden när du ställs inför en specefik fråga och hjärnan gör en djupdykning för att hitta just den specefika informationen.

Tyvärr finns det ingen one-size-fits-all approach till pluggmetoder. Det här är bara ett smakprov på några av de många pluggmetoder som populariserats de senaste åren, och du kommer helt enkelt inte veta vad som passar dig förens du prövat. Med det sagt, här kommer några mer allmänna plugg-tips för dig som känner att du behöver lite extra hjälp, eller redan har en egen pluggmetod som du vill vässa.

Miljöbyten
Det här gäller även dig som känner att du presterar bra hemma. Byte av miljö är ett enkelt sätt att skärpa till hjärnan på, du kanske rent av hittar en ny favoritplats? På samma sätt kan det vara bra och hitta en studiekamrat. Ni behöver inte gå i samma klass eller kurs, många känner att de helt enkelt presterar bättre när de studerar sida vid sida med vän, eftersom det skapar en slags ansvarshet i stunden.

Börja i tid
Kan tyckas självklart, men glöm inte att stress ofta gör det svårare att lära sig. Djuplärningen tar mycket stryk när du stressar dig igenom en längre text, och många pluggmetoder bygger på planering.

Skaffa en kalender
Okej, du behöver inte skaffa en såndär pärm som säljs i bokhandlar. Ingen på Shortcut-redaktionen har en sån heller – det går lika bra med en digital. Poängen ligger istället i att börja strukturera upp ditt liv. Det här är extra viktigt för dig som känner att du inte hinner med vardagen när du pluggar. Vi pratar ofta om vikten av balans i arbetslivet – glöm inte att det är lika viktigt att hitta balansen med studierna, som i betydligt högre utsträckning följer med dig hem.

För dig som bara presterar under press
Du har kanske förstått att vi inte är förespråkare för stress när det kommer till studieteknik. Med det sagt, känner du att motivationen helt enkelt inte finns när det inte är nära en deadline – sätt dina egna mål! Dela upp större uppgifter i mindre delmål, skriv upp dem i din nyköpta kalender och lägg in händelser i mobilen. På så sätt strukturerar du inte bara upp dina studier, men skapar löpande inchekningar för dig själv.