Öka effektiviteten med nootropika
11 Dec 2019 kl: 00:00

Öka effektiviteten med nootropika

Nootropika är ett samlingsnamn för preparat som ökar den mentala förmågan och det inre lugnet, utan några signifikanta biverkningar. De kallas även för ”smart drugs”, och kan både vara syntetiska och naturliga.

Vid rätt sorts nootropikaintag har det rapporterats att alltifrån ens minne, fokus och intelligens till kreativitet och motivation ökar. Koffein anses vara nootropika, och alla kaffedrickare kan nog hålla med om att en koffeinskjuts kan göra underverk för morgontröttheten och såsigheten som infinner sig på eftermiddagen. Ett annat exempel är L-theanin, en aminosyra som finns naturligt i te, men som nu även kan tas som tillskott.

I USA säljs det till och med nootropa drycker i barer som ett substitut för alkohol, som kallas ”euphorics”. De ska istället för berusning generera balans, glädje och skärpa med hjälp av nootropika, adaptogener och andra växtextrakt. Visserligen hävdar vissa att placeboeffekten är en av faktorerna som gör att nootropika anses effektivt, och så kan det säkerligen vara också. Men det kanske inte spelar någon roll?

 Nootropikadjungeln är svårnavigerad, men man inser även ganska fort att nootropika finns i vanliga livsmedel. Kanske räcker det med att bara optimera sin kost? Förutom koffein och L-theanin så sägs det att omega 3-rika livsmedel såsom fet fisk och flavonoidfyllda bär och frukter, som till exempel citrusfrukter och äpplen, ökar den kognitiva förmågan.

 Men om du vill prova att ta nootropika i till exempel pillerform, så var försiktig, och välj med omsorg. Håll dig till kosttillskott och använd förnuftet, var noga med var du handlar och gör din research först. Under nootropika-paraplyet finns även receptbelagda mediciner och kraftigt centralstimulerande medel såsom ADHD-medicin, och det är naturligtvis en helt annan historia och något som ingen ska experimentera med. 


av: Felicia Frithiof