21 Apr 2009 kl: 00:00

Öka din kreativitet – 7 enkla steg

Att öka din kreativitet och idérikedom gör vardagen enklare, inspirationen av de små tingen större och gör att du ser lösningar istället för hinder. Professionella coachen och inspiratören Emma Pihl vägleder dig i sju steg. emmapihl 1, Starta en kreativ grupp. Det är alltid lättare att vara kreativ i en grupp där tid och plats är avsatt för att bli mer kreativ. Det är också lättare att vara kreativ i en miljö med andra kreativa. Jag startade kreativa pyssselbruncher med mina väninnor där alla fick dela med sig av den typ av kreativitet som de hade lätt för. 2, Skapa rätt förutsättningar. Undersök vilka förutsättningar som gör dig mest kreativ. Spelar tiden på dygnet, platsen, miljön eller sammanhanget någon roll? Som i alla yrken där kreativitet är en av de primära krafterna för att uppnå resultat så är det svårt att vara kreativ på beställning. Allas vår tid och vårt engagemang för kreativitet går i vågor. Jag är som mest kreativ på flygplatser eller på resa, efter klockan 22 på kvällen eller i en cafémiljö med ljud och rörelse omkring mig. När jag vet det, är det lättare för mig att skapa rätt förutsättningar. 3, Sätt sjävla kreativiteten som mål, inte resultatet. Många kan bli avskräckta att ta sig an kreativa saker då resultatet blir så viktigt. De nedvärderar sig, skrämmer sig och håller sig borta från att försöka då det inte kan bli perfekt. Vänd det till att det är perfekt i sig att du gör någonting som är kreativt på något sätt. 4, Enkelhet. Se till att ha en plats där du kan ha dina kreativa projekt igång. Ett rum där allt material kan ligga framme så att du kan använda det när andan faller på. 5, Vad är kreativitet för dig? Bestäm vad som är kreativitet för dig. Det klassiska är att man tänker på målning och att skapa konst men innebörden av att vara kreativ är mycket bredare än så. Hitta din form, ditt material och ditt sammanhang för din kreativitet. 6, Träna till dig lusten. Ibland kan det vara bra att odla lusten för kreativitet hos sig själv. När jag skriver böcker, vilket är en kreativ process för mig, så händer det att jag har total inspirationstorka. Ibland kan det ändå vara bra för mig att sitta en del av den utsatta tiden, eftersom inspirationen kan dyka upp av sig själv. Ibland är det mer effektivt att göra något helt annat och på så sätt väcka ny inspiration. Det är lätt att smita eller aldrig ta sig tid då det med kreativitet – som med allting annat – finns en uppförsbacke innan det händer automatiskt och naturligt. 7, Självbild. Fundera över vilken självbild du har av dig själv i kopplingen till att vara kreativ. Vilka gamla föreställningar ligger kvar om din förmåga och dina tidigare försök? Skapa en ny bild av dig, av ditt nya kreativa jag! Fundera och fantisera om dig själv som kreativ, se dig själv i allt det kreativa du är och gör. Upplev det i dina tankar och i dina känslor. Fråga gärna Emma Pihl shortcuts expert på livscoaching. Ställ en fråga till Emma – Klicka här! Tidigare frågor till Emma: Tappat tron på mig själv … Bita i det sura äpplet … Hur ska jag hitta balansen? Hur ska jag hjälpa min dotter? Jag är rädd att dö … Fejkar mig genom livet… Ensam när barnen flugit ut? Ingen plats för mig. Balan… Prestationsångest Gå till Shortcuts expertpanel! (www.shortcut.nu/expert ) Emmas tipslistor: 7 ord att vara försiktig med 7 sätt för att nå framgång 7 sätt att sätta och nå dina karriärmål 2009 7 sätt att vända negativa tankar 7 tips för att klara ’för’ stora utmaningar