Oändliga möjligheter på Sweco för den som tar chansen
31 Maj 2016 kl: 00:00

Oändliga möjligheter på Sweco för den som tar chansen

Efter examen på Lunds Tekniska Högskola blev det direkt flytt upp till Stockholm för det nio månader långa traineeprogrammet hos Sweco. I dag är hon projektledare på Sweco och jobbar både som konsult ute hos kunder och i interna projekt.

Nervös inför jobbet som konsult

Men det var inte självklart att söka sig till ett konsultföretag för Sara. Att komma direkt som nyexad och jobba som konsult kan vara en tuff utmaning. Men farhågorna visade sig inte stämma. Sweco har en väl utvecklad välkomstrutin där man parar ihop juniora och seniora konsulter i alla projekt.

– När jag skulle börja jobba på Sweco ville jag väldigt mycket. Jag var nyfiken och ville testa på allt samtidigt som jag inte hade någon aning om hur det skulle vara och vad jag verkligen skulle gilla. De senaste åren har jag därför prövat på många olika områden. Just nu är jag ansvarig för att koordinera Swecos anbudsprocesser i regionen, jag jobbar som projektledare i flertalet mindre ombyggnadsprojekt i kommersiella fastigheter och så jobbar jag i ett kommunikationsprojekt för Migrationsverket. Väldigt varierande helt enkelt, säger Sara.

Förändringsarbete lockar

Swecos verksamheten är komplex och spänner över många områden inom samhällsutveckling. Sara, som hör till avdelningen Bygg & Fastighet, trodde att hon skulle jobba mer fokuserat med just byggprojekt. Istället har uppdragen varierat stort vilket gjort att Sara kunnat lära sig mycket om sina egna drivkrafter, intressen och talanger.

– Mitt mål är att bli en riktigt bra projektledare. Om något år vill jag bli så kallad PMI-certifierad projektledare. Då går man en utbildning och tenterar efteråt. Och så vill jag gärna fortsätta att jobba med att påverka människor i någon typ av förändringsarbete. Jag har bland annat varit aktiv i projektet Stockholm 6000+ där vi verkade för att det ska byggas fler studentbostäder, säger Sara.

Nätverk för unga

Det är många unga människor som jobbar på Sweco och det finns även ett nätverk för de som är under 35 år gamla. De anordnar afterwork, studiebesök och andra informella träffar. För Sara innebär nätverket och hennes traineeperiod att hon i dag känner personer på många kontor och inom många olika divisioner över hela landet.

– Sweco är en kul arbetsplats som verkligen har jobbat för att skapa en positiv och avslappnad företagskultur. Och det märks, det är ju faktiskt andra året som vi blir branschbäst både bland civilingenjörer och högskoleingenjörer. Jag rekommenderar verkligen alla som är nyfikna på Sweco att söka sig hit, det är helt klart en toppenbra arbetsplats, säger Sara.