1 Dec 2009 kl: 00:00

Nytt jobb till nyår – så här gör du

Gör så här för att vara redo för startskottet efter nyår!

 

STICK UT

Att kunna fånga en arbetsgivares uppmärksamhet blir viktigare när fler slåss om jobben, vare sig om det handlar om att sticka ut på intervjun, i CV:t eller rent personlighetsmässigt. Se till att du blir ihågkommen, men på rätt sätt. (Vi rekommenderar inte att skicka med partybilder på dig själv eller att börja det personliga brevet med ”Hej hopp i smurfskogen” som några gjorde i ”25 sätt att göra rekryteraren galen”.)

Stick ut! – så bygger du ditt varumärke

Stick ut i databasdjungeln

Gör dig synlig för huvudjägarna

Så får du toppchefen att ge dig ett jobb

 

 

LÄS ANNONSEN RÄTT

Söker du jobb som utannonseras så försök att avkoda vilken person de söker. Och tänk på att du kanske inte behöver uppfylla alla kraven i jobbannonsen. Det är få som kan allt redan innan de har börjat på sitt nya arbete. Är arbetsuppgifterna otydliga så be dem förklara dem närmare på intervjun.

Så läser du platsannonsen rätt – 5 tips

Kolla kraven i platsannonsen

 

 

CV – VÄGEN TILL INTERVJUN

Ett bra CV kommer förmodligen inte att ge dig jobbet – men det ska förhoppningsvis ta dig till intervjun. Börja med att se till att ditt CV är uppdaterat och innehåller relevant information för tjänsten, men det finns fler tips som gör ditt CV rykande hett. Anna utformade sitt CV på ett nydanande sätt – som rekryterarna jublade över ” Helt fantastisk ansökan, har aldrig sett något liknande. Hon skulle få komma på intervju direkt!”. Läs hur hon gjorde här!

Så skriver du ett felfritt CV

Klarar ditt CV 3 sekunders-testet?

 

 

PERSONLIGT BREV

En butikschef berättade att han ”alltid läser det personliga brevet först, och att CV:t inte betyder så mycket”. Om personen fick komma på intervju eller inte avgjordes oftast på om den arbetssökande fångade butikschefen med brevet. Var första stycket intressant nog läste han vidare. Med andra ord kan ditt brev, liksom ditt CV, vara avgörande för om du får chans att presentera dig för arbetsgivaren. Så här banar du väg för interjvun:

Så ska du avsluta det personliga brevet

Vinnande personligt brev – steg för steg

 

 

INTERVJU

Härligt! Din fantastiska ansökan fixade dig en intervju, nu vill de träffa personen bakom alla erfarenheter och anställningar. Även om du är världens mest charmerande människa skadar det inte att du sätter dig ned och förbereder dig inför förhöret, gör research och bestämmer kläder kvällen innan.

TEST: Är du redo för intervjun?

Expertens 7 tips: Förbered dig för intervjun

Klä dig rätt för intervjun

Ditt kroppspråk kan kosta dig jobbet

Mardrömsfrågan på arbetsintervjun

Rekryterarna tipsar: Så lyckas du på anställningsintervjun

Åtta misstag som kan kosta dig jobbet

 

 

EFTER INTERVJUN

Känner du på dig att du essade intervjun och nu sitter du på helspänn och väntar. Kanske är det lika bra att själv ringa upp och fråga hur det går – så här tycker rekryterarna

 

 

KONTAKTER KONTAKTER KONTAKTER

Det sägs att det är kontakterna som ger dig jobb, bara 20 procent av jobben annonseras ut. Passa på att nätverka och släng ut hintar om att du letar jobb före och under julledigheten. Du vet inte vem som kan ge dig ditt nästa jobb, kanske är det före detta kurskamraten som du stöter ihop med under mellandagsrean? Glöm inte att sälja dig själv när du träffar på nya eller gamla bekanta. Du är fantastisk, men du behöver få dem att förstå det också.

Från panelhöna till proffsminglare i 12 steg

Få vem som helst att tycka om dig på 90 sekunder!

Snabbkurs i att göra PR för dig själv

Så hittar du de dolda jobben

Få drömjobbet – nätverka dig framåt

 

 

FELSÖK

Söker du jobb efter jobb men lyckas aldrig har du kanske råkat göra några av de fatala dödssynderna nedan. Annars kanske du borde ta dig en extra titt på ditt rekommendationsbrev från din förra chef som verkar bra, men som kanske betyder något helt annat än vad du tror …

 

9 dödssynder när du söker jobb

Rekommendationer från helvetet – så tolkar du ditt anställningsbetyg

Misstagen som hindrar dig att nå drömjobbet

Vanligaste felet i jobbansökningar enligt rekryterarna