Nybakad trainee? Det här behöver du tänka på
23 Okt 2015 kl: 00:00

Nybakad trainee? Det här behöver du tänka på

Johan Fogelberg är coach på Unionen och har hjälpt många unga med råd på vägen mot drömkarriären. Vi ringde upp honom och levde in oss i rollen som blivande trainee – och bombarderade honom med frågor man kan tänkas ha inför klivet in i arbetslivet.

Jag har blivit antagen till ett traineeprogram! Hur ska jag förbereda mig?

– Först och främst, läs igenom all information du får ta del av innan programmet startar. Gör sedan ett par gedigna eftersökningar på nätet om allt som rör företagets mål, visioner och tjänsteområden. Strunta i saker som antal anställda och var alla deras lokalkontor ligger – det hjälper dig inte i början. Alla på din blivande arbetsplats agerar i skuggan av de framtidsmål som satts, vilket kommer göra det lättare för dig att förstå dem. Ett sista tips är att söka efter tidigare traineer på Linkedin och kolla upp vad de gör i dag. Om du är modig kan du rentav ta kontakt med ett par ex-traineer och be dem berätta om sin upplevelse.

”Avrunda varje dag med att summera vad du gjort, vilka du mött och vad du lärt dig. Vad är du nöjd och mindre nöjd över?”

Hjälp – i morgon är min första dag! Hur gör jag ett så gott intryck som möjligt?

– Våga hälsa på alla du möter och ta dig tid att fråga dem om deras yrkesroller och arbetsuppgifter. Ställ följdfrågor, det gör också att du inte behöver prata så mycket själv. Det räcker med att viga två minuter åt en person för att denne ska minnas dig som nyfiken och engagerad. De första dagarna kommer du bombarderas med viktig information, så be gärna din handledare hjälpa dig prioritera det som är extra viktigt att komma ihåg. Förhoppningsvis är ni flera nya traineer på avdelningen – något du borde utnyttja för informationsutbyte och en boost av moralen. Hitta styrka hos varandra!

Nervositeten tränger sig på. Hur motar jag den?

– Avrunda varje dag med att summera vad du gjort, vilka du mött och vad du lärt dig. Vad är du nöjd respektive mindre nöjd över? Denna frågeställning gör att du snabbt inser att de positiva aspekterna är fler än de negativa. Återigen, om ni är flera traineer, gör det tillsammans! Att avrunda dagen på det här sättet och sätta mål för nästa dag, som att ha ett stadigare handslag eller en rakare rygg, gör att du kommer sova bättre.

Jag kommer vara på flera, vitt skilda avdelningar. Hur tar jag bäst in all kunskap?

– Speed-reading och memoreringstekniker har aldrig fungerat för mig i alla fall. Tankekartor kan däremot vara bra. Ta med dig laptopen, surfplattan eller blocket och skriv ner viktiga nyckelord och bygg på efter hand. Precis som inför en tenta i högskolan gäller det att försöka plocka kunskapsrussinen ur kakan. Och ställ frågor! Alla inser att du är ny, och genom att ställa frågor visar du dig angelägen om att undvika misstag.

”Grubbla inte över saker som hänt tidigare, och oroa dig inte inför påföljande period”

Har du några tips för hur jag ställer om mellan traineeperioderna?

– Se på varje nytt affärsområde som ett tomt blad. Grubbla inte över saker som hänt tidigare, och oroa dig inte inför påföljande period. Det är här och nu som gäller. Även här gynnas du av att summera de olika aspekterna vid ett periodslut, som jag rådde dig att göra i slutet av varje arbetsdag. Jag kan inte nog betona vikten av tydliga avslut. Om du har tid borde du också försöka lära känna din nya avdelning lite i förhand – gärna genom att prata med folk som arbetar där.

Jag är rädd att misslyckas och göra bort mig under traineetiden. Peppa mig!

– Jobba förebyggande för att undvika de riktigt stora misstagen. Även här råder jag dig att överösa kollegorna med frågor när du är osäker. Om du till exempel fått en uppgift som känns knepig, gå inte till uppdragsgivaren och säg ”jag vet inte vad jag ska göra.” Gå istället tillbaka, berätta vad du har gjort och be om förslag på hur du ska fortsätta med uppgiften. Förhoppningsvis får du en återkoppling som avslöjar om du är på rätt väg eller helt ute och cyklar. Om ett misstag väl är gjort bör du försöka avdramatisera det genom att vara öppen och prata om det. När du nästa gång utför en uppgift på ett mycket bättre sätt blir det uppenbart för arbetsgivaren att du är en person som lär sig av sina misstag.

Min traineeperiod närmar sig sitt slut. Hur knyter jag ihop säcken?

– Precis som i början – prata med alla du haft kontakt med under din traineetid. Berätta hur tacksam du är över att de tagit sig tid att svara på frågor och stötta dig. Om du under din tid på företaget insett att du gärna skulle vilja fortsätta på en fast tjänst ska du naturligtvis undersöka möjligheterna för det. Prata med din handledare och ta reda på hur förfarandet brukar se ut för ex-traineer, om du kan söka interna tjänster eller får gå utifrån. Landar du inte ett jobb på en gång kan du gott höra av dig lite då och då för att kolla läget – kanske har man precis fått en öppning för just dig!

Sista minuten-pepp från ex-traineen

sc_pb2

Petronella Berke är medlem i talangnätverket Nova, och fick fast tjänst direkt efter avslutad traineeperiod. Även hon har några goda råd till aspirerande traineer.

– Det är viktigt att göra ett gott intryck, men försök aldrig vara någon du inte är. Tänk på att alla på en arbetsplats är olika och se det som en fördel. Var genuin! Ett respektfullt bemötande och en grundläggande öppenhet räcker långt, säger hon.

Petronella ger också rådet att försöka ta en sak i taget och fråga sig fram.

– Tvärtemot vad många tror tolkas din frågvishet som att du är angelägen att göra ett bra jobb. Du fick traineeplatsen av en anledning: Företaget tror på dig, och de räknar med att du kommer behöva ställa frågor.

Att inte vara översocial och självsäker behöver inte heller vara en nackdel.

– De som tror på sig själva till hundra procent och aldrig visar osäkerhet utåt kanske inte är lika mottagliga för alla nya intryck som en traineeplats innebär, menar Petronella.

Hon menar att ett sunt och välfungerande företag även har en öppen kultur där det pratas mycket om misslyckanden och motgångar.

– Var inte rädd att göra fel! Den inställningen kommer göra att du inte vågar prova nya vägar framåt och bara kör på det som känns tryggt och säkert. Att bara göra saker som blir rätt hela tiden innebär kanske att du inte utmanar dig själv tillräckligt.