”Nyanlända företagare gör skillnad för Norrköping”
23 Maj 2016 kl: 00:00

”Nyanlända företagare gör skillnad för Norrköping”

Som kontorschef för LRF Konsult ansvarar Magnus Bjurling för 30 lönekonsulter, jurister, ekonomer, affärsrådgivare och mäklare i Norrköping och Finspång. Jobbet kretsar kring klassiska chefsuppgifter som personalutveckling, men han arbetar också direkt mot företag med det som är verksamhetens kärna: att hjälpa småföretagare att växa.

Tredje generationen in

LRF Konsult har suttit i sina lokaler i Norrköping sedan 1964 och kontoret servar i dag drygt 800 företag, de flesta enskilda firmor. För Magnus är det värdefullt att jobba mot just mindre företag eftersom han då kommer nära människorna bakom verksamheten.

– Vi involveras i företagarnas liv även utanför jobbet, till exempel när de gifter sig och i generationsskiften. Vår gamla kontorschef Gunnar visade mig en gång ett julkort som han fick på 80-talet. Kortet hade kommit från en företagares åttaåriga son – i dag är sonen vår kund. Det är inte ens ovanligt, vi har medarbetare här som har hjälpt tre generationer med ett och samma familjeföretag.

Nyanlända entreprenörer

Ett av Magnus chefsuppdrag är rekrytering och för ett par månader sedan hamnade en spontanansökan från Feras Tayara på hans bord. Feras kom till Sverige från Homs i Syrien för tre år sedan. I dag jobbar han som redovisningsassistent på kontoret.

– Jag har en ekonomiexamen från Aleppos universitet och har läst svenska på SFI. Jag lär mig mycket här, dels det svenska språket och dels om det svenska skattesystemet, säger Feras.

Magnus tror att Sveriges fortsatta framgång hänger på att landet klarar integrationen, och att ett viktigt steg i integrationen är att nyanlända kan starta företag. Konsulter som Feras, som har språkkunskaperna att guida många igenom processen, ser han som en förutsättning för det.

– Dessutom är Norrköping är en gammal arbetarstad. Många som har växt upp här blir inte företagare, men bland dem som flyttar hit nu ser det annorlunda ut. Det gäller för oss att kapitalisera på det; det här är en stor möjlighet för oss att få igång företagandet i Norrköping.

”Norrköping är coolt”

Liksom Feras är Magnus inflyttad till Norrköping. 2001 lämnade han Jämtland för kärleken – och trots att ”Jämtland naturligtvis är bättre” medger Magnus att Norrköping är rätt bra.

– Norrköping är coolt. När Ericsson och allt annat lades ned på 90-talet var det tufft, men nu har staden vaknat upp igen. Tomma ytor byggs igen och människor blir allt stoltare över att bo här. Det finns gott om människor som vill pumpa nytt liv in i staden – och vi vill hjälpa dem att göra det.