Nya grejen: Nu kan du gå på knäpptyst afterwork
20 Apr 2018 kl: 00:00

Nya grejen: Nu kan du gå på knäpptyst afterwork

När du hör ordet afterwork tänker du antagligen på att ta några öl med några kollegor. Kanske tänker du på han som alltid blir för full eller på din egen ångest över att du alltid pratar för mycket – eller för lite. Det nya konceptet för en aw ser hur som helst helt annorlunda ut. Framför allt låter den annorlunda – för den är tyst. Knäpptyst.

”Många av deltagarna har tyckt att det är en mäktig känsla.”

Victoria Palm.

Victoria Palm driver Oas, ett företag som jobbar för att minska stress genom tystnad och nedkoppling, och tillsammans med sambon Navid Modiri har hon startat ”Off the work” – Sveriges första tysta afterwork.

– Många upplever en press i sociala sammanhang då man förväntas säga smarta saker och snacka om sitt jobb – och därför ville vi skala bort det elementet. Det är en annan sak att vara tyst tillsammans med andra människor, och framför allt personer man inte känner, än att vara det själv – och många av deltagarna har tyckt att det är en mäktig känsla, säger Victoria.

Fly digital stress

Tyst afterwork har i Victorias och Navids regi arrangerats fyra gånger i år, både i Malmö och Stockholm, och vid dessa tillfällen har omkring 50 personer samlats i ett rum för att göra ingenting – i två timmar. Innan man går in i rummet, som man får lämna när man vill, måste man lämna ifrån sig mobil och klocka och därinne är det tystnad som gäller. Inget prat och ingen alkohol.

– Deltagarna har varit allt från 20-åriga tjejer till 60-åriga män men gemensamt för dem är att de haft en önskan om att hitta en plats där de inte behöver prestera och där de kan komma undan den digitala stressen.

”Vissa somnade”

En av dem som kommit till tyst afterwork i Malmö är 32-åriga Emelie Andersson.

– Innan tänkte jag att två timmar skulle kännas långsamt men tiden gick mycket snabbare än vad jag trodde. Jag satt bara tyst och tänkte egentligen inte så mycket alls. Vissa andra somnade och några satt och sorterade pärlor, säger hon.

”För den som aldrig är tyst själv kan det vara ett sätt att boka in det i kalendern och låta någon annan sätta ramarna.”

Kan man inte bara varva ner hemma och vara tyst själv?

– Jo, men det här är något annat eftersom det är en så ovanlig situation; man går ju aldrig in i ett rum tillsammans med människor man inte känner och är helt tyst. Det är också något annat än att vara hemma eftersom ingenting distraherar en i det rummet. För den som aldrig är tyst själv kan det vara ett sätt att boka in det i kalendern och låta någon annan sätta ramarna. Jag kände mig lugn efteråt, det var skönt att bara vara och jag skulle gärna gå dit igen, säger Emelie.

Eftersom även ögonkontakt är ett sätt att kommunicera uppmanades deltagarna att undvika det.

– Det var faktiskt det svåraste. Vi satt visserligen på rad men när någon rörde sig och kom in eller gick ut ur rummet så ville blicken dra sig dit automatiskt.  Det är nästan som om man rent reflexmässigt tar in någon med blicken och bekräftar att man ser personen när den kommer in i ett rum, säger hon.

Planerar fler aw:s

Under året fortsätter Oas med konceptet och ytterligare två tysta aw:s är inplanerade i Skåne, berättar Victoria Palm.

Finns det några vetenskapliga bevis för att det här är bra för oss?

– Ja, vi vet exempelvis att tystnad hjälper hjärnan att skapa nya hjärnceller och förbättra minnet. Mycket av vår mellanmänskliga kontakt består av skärmtid och när du skalar bort den typen av yttre stimuli och snabba kickar är det lättare att få kontakt med tankar och känslor. Vi ogillar inte teknik, den är fantastisk, men vi vill att vi ska välja tekniken – inte att den ska välja oss, säger Victoria Palm.