Ny masterutbildning inom it-säkerhet
13 Apr 2015 kl: 00:00

Ny masterutbildning inom it-säkerhet

Cyberattacker är det nya svarta. Antalet dataintrång och informationsstölder har under de senaste åren skjutit i höjden, till stor del inför ett handfallet svenskt polisväsende. Marknaden formligen skriker efter kompetens som ska mota it-attackerna. Med premiär i höst startar Stockholms universitet därför en masterutbildning i informationssäkerhet.

– Det fanns en stark efterfrågan från branschen, och bland studenter, för utbildning inom just informationssäkerhet och cybersäkerhet. Sverige är helt beroende av kompetensen studenterna får för att bygga upp och skydda robusta samhällen, säger Fredrik Björck, lektor vid Data- och systemvetenskapliga institutionen, i ett pressmeddelande.

Den som söker sig till utbildningen möts av en strålande ljus arbetsmarknad efter avlagd masterexamen. Enligt amerikanska tidningen Forbes kommer utgifterna inom IT-säkerhet att tiodubblas – på lika många år.

– De stora konsultbolagen och byråerna storsatsar inom området och har tusentals anställda globalt. Sedan har vi statliga myndigheter, kommuner, landsting, bank- och finanssektorn, internetleverantörer och telekom, rättsväsendet och försvaret. Alla dessa områden har lagkrav på cybersäkerhet som garanterar arbetsmarknaden framöver, fortsätter Fredrik Björck.

För den som saknar en systemvetenskaplig bakgrund följer en god nyhet: Vilken kandidatexamen som helst är en accepterad merit för att få söka den nya masterutbildningen.

– Min förhoppning är att locka drivna studenter från bakgrunder som till exempel ekonomi, sociologi, kriminologi och psykologi. Informationssäkerhet är ett tvärvetenskapligt område med behov av kompetens från många olika områden, säger Fredrik Björck.