Ny karriär? Här är 5 yrken med kort utbildning och hög lön 
10 Jul 2019 kl: 00:00

Ny karriär? Här är 5 yrken med kort utbildning och hög lön 

Omväxling förnöjer och många kan känna en nytändning av att få skola om sig och byta karriär. Argumenten emot är ofta att man inte vill gå ner i lön eller gå en allt för lång utbildning. Nu kan du släppa alla de negativa tankarna för här är en lista på fem yrken som du kan plugga dig till på kort tid och samtidigt räkna med en hög lön.

 

Lokförare 

Vill du ha ett jobb som går som på räls? Att jobba som lokförare gör det bokstavligen talat. Det betyder inte att det är händelselöst, snarare tvärtom. Den som söker till yrket ska vara som en armékniv när det kommer till problemlösning och ta ansvar för personalens, passagerarnas och godsets säkerhet. I gengäld kan du njuta av en arbetsplats där du har finfin utsikt över hela Sverige. Utbildningen är på cirka 1,5 år och här kan du räkna med jobb direkt efter utbildningen. Lönen då? Ganska snabbt är du uppe på en lön runt 40 000 kr.

Försäkringsrådgivare

Vill du arbeta med något som får människor att sova gott på nätterna? Då är försäkringsrådgivare yrket för dig. Dessutom är det ett jobb som du i princip kan hoppa på direkt, om du har lite arbetslivserfarenhet sedan innan. Försäkringsbolagen erbjuder oftast en fyra veckors utbildning för att du ska bli certifierad försäkringsrådgivare och sen är det bara att tuta och köra. Här ser löneprognosen bra ut med cirka 46 000 kr i medellön. Det verkar inte heller som att du behöver leta runt efter jobb då efterfrågan är hög.

 IT-säkerhetstekniker

Drömmer du om att bli en hjälte? Nu har du chansen! Cyberattacker är nämligen det största hotet mot att samhället slås ut idag och som IT-säkerhetstekniker har du ett spännande och utmanande jobb att hjälpa företag att skydda sig mot intrång. 18 månader till två år tar utbildningen och lönen kan ligga på 50 000 kr med lite erfarenhet. I den allt mer digitaliserade världen är företagen mer eller mindre beroende av denna typ av kompetens, så prognosen att få jobb är väldigt god.

Mjukvarutestare

Vill du jobba inom Tech? Är du strukturerad och har lätt för att se samband? Då är mjukvarutestare jobbet för dig. Det finns inget mer frustrerande än när grejer inte fungerar som de ska och ditt jobb är helt enkelt att kvalitetssäkra produkten eller tjänsten så användaren slipper krångel. Ingen dag är den andra lik och du är ett viktigt kugghjul i produktutvecklingens alla faser. För det får du cirka 42 000 kr i genomsnittslön och det tar bara 1,5 år att plugga dig till dessa nya kunskaper.

Pilot

Vill du flyga högt? Bli inte avskräckt av de flygstrejker som kommer och går, lönen för en kommersiell flygplanspilot är fortsatt hög jämfört med de flesta andra yrken. Som utbildad pilot med lite erfarenhet kan du hamna på en lön mellan 50 000-100 000 kr beroende på vilket flygbolag du jobbar åt. Många upplever piloter som ganska glassiga typer men även här krävs en skarp hjärna då piloter behöver vara bra på fysik, teknik och kunna hantera en hel del problemlösning. Utbildningen är på 2 år och sedan följer ett halvårs praktik på ett flygbolag.

Vi önskar dig en fortsatt fin sommar.

Läs också: Så höjer du din lön


av: Bibbi Wikman