Ny app ska ge nyanlända jobb
26 Maj 2016 kl: 00:00

Ny app ska ge nyanlända jobb

Nyanlända måste få en möjlighet att komma in i det svenska arbetslivet snabbare. Den tanken förenade studenter på Chalmers School of Entrepreneurship med employer branding-företaget Universum. Efter många månaders arbete lanseras nu deras lösning på problemet: appen Just Arrived.

– I dag tar det i snitt sju–åtta år för en nyanländ att få jobb i Sverige. Den siffran vill vi minska till två år genom att matcha nyanländas kompetens med jobbmöjligheter och förenkla anställningsprocessen, berättar projektledaren Andreas König.

”Projektet har landat i något mycket bättre och mer hållbart än vi först trodde.”

Både Andreas och produktutvecklaren Fredric Ghatan går sista året på masterprogrammet Entrepreneurship and Business. Det som började som ett skolprojekt har nu vuxit till att omfatta ett 80-tal personer från 20 olika företag och myndigheter som arbetar pro bono med Just Arrived.

– Projektet har landat i något mycket bättre och mer hållbart än vi först trodde. Genom att prata med människor på asylboenden, företag och myndigheter har vi både kommit fram till vilken lösning som behövs och sett att det finns ett enormt intresse från alla parter, säger Fredric och Andreas tillägger:

– Det finns otroligt många kompetenta och drivna människor som bara väntar på att få börja jobba. Genom kortare uppdrag får de den där initiala erfarenheten och en fot in i det svenska arbetslivet.

(Sedan artikeln skrevs har fler investerare gått in med kapital i bolaget, bland annat en av Klarnas medgrundare Niklas Adalberth.)