Nu utser Microsoft årets IT-tjej: ”Vill lyfta kvinnliga förebilder”
3 Mar 2016 kl: 00:00

Nu utser Microsoft årets IT-tjej: ”Vill lyfta kvinnliga förebilder”

Elin Bäcklund, 24, civilingenjörsstudent från Lund; Kajsa Lundsborg, 21, som studerar Digital Business vid Hyper Island i Stockholm eller Carolin Solskär, 25, som läser ekonomi & IT vid Stockholms universitet? Någon av dessa tre unga entreprenörer kommer att bli Årets IT-tjej 2016, när Microsoft och Universum utser vinnaren på Berns i Stockholm den 16 mars.

IT-branschen svårt att locka kvinnor

Datajätten instiftade priset för tretton år sedan, när upphovsmakarna tröttnat på att det i princip bara var män vart de än vände sig i branschens korridorer. Den här dystra attityden gentemot människor med dubbla X-kromosomer skulle helt enkelt försvinna!

– Vi tror att branschen har mycket att vinna på att lyfta fram förebilder som kan driva på för en förändring och inspirera fler tjejer att satsa på en karriär inom IT, säger Sara Kullgren, chef för Developer Experience på Microsoft.

”2014 var bara 23 procent kvinnor bland de högre IT-utbildningarna i landet.”

Det här stoiska arbetet för förändring går tyvärr ganska trögt. En Sifoundersökning från 2015 slog fast att sju av tio tjejer känner att omvärlden inte uppmuntrar deras tekniska intresse, och bara hälften av de tillfrågade trodde att ett arbete inom IT-branschen skulle passa deras personlighet. Under 2014 var det följaktligen bara 23 procent kvinnor bland de studerande på högre IT-utbildningarna i landet.

Fjolårsvinnaren: ”Jobba på flera nivåer”

Men det finns alltså ljusglimtar runt om i landet, tjejer som både vill och kan leva drömmen som IT-genier. Bland tidigare Årets IT-tjejer hittar vi inspiratörer som gått vidare till drömkarriärer på Spotify, Ericsson och Microsoft.

Läs intervjun med Dajana Vlajic, grundaren av Womengineer.

I fjol vann den 27-åriga civilingenjörsstudenten Anna Henningsson och gav då sin egen syn på hur branschen ska tackla problemet med mansdominerade arbetsstyrkor:

– För att få fler tjejer till IT-branschen är det viktigt att börja på flera nivåer. Det handlar både om företagen och deras värderingar, men också om att få fler unga tjejer att intressera sig för teknik tidigt.