”Nu lever jag min dröm”
24 Mar 2016 kl: 00:00

”Nu lever jag min dröm”

Många drömmer om en helt ny karriär, men betydligt färre vågar ta steget. Möt tre personer som lämnade sin utstakade karriärbana och följde sina drömmar mot helt nya mål. Sist ut är Karin.

Nyfikenheten och viljan att utvecklas har fått Karin Marklund att byta spår i karriären flera gånger. Senast var när AstraZeneca lade ner sin forskningsenhet i Södertälje 2012. Karin jobbade där som kommunikatör och var en av de 1 400 personer som varslades om uppsägning.

– Det var såklart tråkigt och de flesta grät när vi fick beskedet. Men jag hade redan känt att det var dags att göra något nytt – jag hade jobbat mycket och varit nära att gå in i den berömda väggen. Jag kände att jag inte hade jobbat för min egen skull och varslet blev en chans att förverkliga min dröm, säger Karin.

”Nu lever jag verkligen min dröm.”

I samma veva fick hon sitt fjärde barn och under för­äldraledigheten växte en affärsidé fram; att skapa unik inredning av återvunna material samt erbjuda styling- och inredningstjänster för både privatpersoner och företag. Hösten 2014 startade hon Karma Redesign.

– Ett bra avgångsvederlag gjorde att jag hade kapital att starta upp och testa min idé, vilket är få förunnat. Jag har alltid sytt väldigt mycket och älskar inredning och design, så nu lever jag verkligen min dröm.

Karin inledde dock karriären som pedagog. Efter gymnasiet utbildade hon sig nämligen till förskollärare

– Men efter ett år kände jag att ”nu har jag testat det här – det vore kul att lära mig något mer”. Jag är väldigt nyfiken av mig.

”Det känns bra att kunna bidra till en bättre värld!”

Hon började som administratör på AstraZeneca, fick upp ögonen för kommunikation och bestämde sig för att utbilda sig inom det. Efter examen åter-
vände hon till AstraZeneca som projektledare på kommunikationsavdelningen och arbetade bland annat med CSR-frågor. Men nu har hon alltså hittat hem som inredningsdesigner.

– Det är tuff konkurrens, men jag har hittat min nisch genom att göra återbrukade produkter och i inredningsuppdrag blanda gammalt med nytt. Det känns bra att kunna bidra till en bättre värld, om än i det lilla.

Hade du velat göra något annorlunda i karriären?

– Absolut inte! Jag har nytta av alla mina erfarenheter även i dag. Några gånger har jag tänkt: ”Man kanske borde ha börjat med det här tidigare”. Det är väl inte det vanligaste att en 40-årig fyrabarnsmamma blir entreprenör. Samtidigt är 40 en optimal ålder att starta eget – du är trygg i dig själv, inte andra styra.