3 Mar 2009 kl: 00:00

Nu är bästa tiden att förändra jobbet

Väntar du på ”rätt” dag eller ”rätt förutsättningar” för att reda ut jobbkonlikten, ringa rekryteraren eller ta ett snack med chefen? Sluta med det menar karriärcoachen Nina Jansdotter:

– Ett sådant beteende leder till att du står och stampar på samma fläck, känner dig dålig och aldrig får njuta av där sköna känslan av att komma framåt. Det tär på energi, kreativitet och arbetsglädje att ständigt ha oavslutade projekt, eller att bära på drömmar att förverkliga när man ”får tid” någon gång när ”rätt läge” kommer. Risken är att du blir bitter och avundsjuk på andra.

 

Hennes lösning på problemet är att bli en nu-person.

– Inför rutinen att agera nu oavsett om du tycker att omständigheterna är långt ifrån perfekta, eller om det känns jobbigt. Nu är rätt tillfälle, inte sedan, säger hon.

 

 

Här är tre tips för hur du blir en nu-person:

 

1. Bryt ner dina krav.

Har du höga krav på dig själv blir motståndet att sätta igång med projektet större. Ha inte kravet att slutföra hela projektet på en gång utan bryt istället ner det i mindre delar. Välj ut en liten nu-prestation som leder arbetet med projektplanen framå iIstället för att tänka att du till exempel måste göra en hel projektplan. Annars känns det lätt som att man  står inför en oändlig uppgift och inte vet var man ska börja. Tänker man istället konkret och väljer ut en liten uppgift att börja med är man igång och då känns det mycket lättare att fortsätta.

 

2. Tänk nu, nu, nu!

Testa en period att alltid byta ut ordet ”sedan” mot ”nu” och se vad som händer! Kommer du på dig själv med att tänka ”sedan” tvinga dig själv att göra det direkt. Förhoppningsvis kommer du märka hur skönt det är att inte skjuta upp saker och fortsätta med nu-tänkandet av bara farten.

 

3. Lär dig känna igen uppskjutarrösten.

Vad säger din inre uppskjutarröst och i vilka situationer dyker den upp? Vilka rädslor gör att du undviker att agera? Är det rädslan att du inte kommer göra saker tillräckligt bra eller kanske att resultatet inte kommer bli som du hoppas? Insikten att du låter bli att agera för att du är rädd för resultatet kommer att ge dig mer makt över dessa situationer.