Nördtjejen som ser till att saker blir gjorda
26 Jan 2010 kl: 00:00

Nördtjejen som ser till att saker blir gjorda

”När jag har förstått något om världen som jag tycker andra kan ha nytta av, då vill jag dela med mig av den förståelsen. Om jag tycker att något borde ändras börjar jag inte med att försöka övertyga andra. Jag brukar se till att det blir gjort. Så var det till exempel med konferensen Geek girl meet up. Jag och Heidi (Harman) var arga på samma saker. Eller jag vet inte om vi var arga, men vi hade någon sorts bränsle i alla fall. Vi behövde träffa andra tjejer inom teknikområdet. I stället för att skriva en debattartikel eller någon liknande snackorienterad lösning så bjöd vi in folk till en konferens. De som kom skulle också prata, alla skulle vara en del av programmet och dela med sig. Inga jätteavancerade talks. Alla var fantastiska, det var värsta grejen.

När man är på konferens i IT-branschen är det alltid 80-95 procent killar. Det finns bara ett fåtal tjejer inom området som har hunnit bygga upp en position och som syns och hörs. Därför var det en lyx att träffa alla de här tjejerna och få vara i majoritet för en gångs skull. Man slapp vara ”tjejad” från början, utan kunde själv välja sin roll. Nu har det varit två konferenser i Stockholm och andra har tagit över i Köpenhamn och Helsingborg.

När jag startade min blogg om relationsanarki, Dr Andie, då var jag också arg. Det var min process kring kärleksrelationer. Jag tänkte mycket och pratade med vänner kring det problematiska med monogama relationer. Jag började skriva ner det och det var många som kände igen sig. Sajten har funnits sen 2005. Den ligger ganska stadigt på 100 besökare per dag.

Sedan i våras bor jag på Island och jobbar på företaget CCP Games med dataspelet Eve online. Som det känns nu bor jag fortfarande här på Island om tio år och jobbar med att skapa framtidens underhållningsprodukter. En journalist kallade mig för renässansmänniska i en artikel. Jag vet inte vad jag tycker om det men jag tror att han skrev så för att jag har någon sort bred kompetens och en egen analysmodell kring deltagande; hur man designar saker i världen som gör att människor kan delta i det.

Det finns en linje i allt jag gör som går att härleda till min analys kring deltagande, även om den linjen kan vara svår att se. Det är en kombination av min IT-kunskap plus min långa erfarenhet av rollspel. Jag har en bakgrund i en rollspelsgrupp vilket är en extremform av deltagarkultur. Rollspel är ju ett arrangemang där alla tillsammans skapar själva grejen – den yttersta punkten av deltagarkultur.”

 

ANDIE NORDGREN, nördnätverksbyggare

Ålder: 29 år.
Bor: I Reykjavik på Island.
Gör: Är technical producer på spelföretaget CCP Games. Bloggar om relationsanarki och är en av grundarna av Geek girl meet up, nördkonferens för webbkvinnor.
Gör också: Kör motorcykel och bygger elektronikgrejer.