10 Jun 2014 kl: 00:00

Nordea öppnar karriärvägarna

Matilda Evaldsson avslutade Nordeas internationella graduate programme i september i år. Efter ett år med många utmaningar och stor personlig utveckling arbetar hon nu som kreditanalytiker på Nordeas storkundsenhet i Stockholm.

Berätta om ditt år som graduate!
– Det är ett nordiskt program som omfattar graduates inom olika avdelningar på Nordea, 2013 fanns det cirka 60 platser totalt i Norden. Jag var graduate inom Retail Banking på Nordea i Region Norra Stockholm. Under året har jag varit på olika avdelningar, vilket inneburit att jag har fått lära känna hela Nordeas organisation och kultur. Det ingår även fyra internationella seminarier, där alla graduates träffas och utbyter erfarenheter. Seminarierna fokuserar på både personlig och professionell utveckling, vi lär oss om ledarskap, presentationsteknik och retorik. Under året har jag verkligen fått kliva ut ur min bekvämlighetszon genom att driva egna projekt och hålla presentationer inför höga chefer på Nordea.

Vad har varit höjdpunkten?
– Alla människor jag träffat inom organisationen! Programmet har gett mig ett stort nätverk och stor kunskap om bankens olika delar och funktioner. Det har varit ett utmanande år, visar du framfötterna har du stor möjlighet att vara med och utforma programmets upplägg. Jag har verkligen känt att de vill satsa på mig och min utveckling. Framför allt har jag insett att bankverksamhet handlar mer om människor än om siffror och analys, det är medarbetarna och kunderna som räknas.

Hur ser framtiden ut?
– Jag har verkligen fått en kickstart på karriären, jag vill jobba med ledarskap och ha personalansvar så småningom och det har jag fått grunderna till. Nordea har satsat på mig och jag har lärt mig massor, nu vill jag använda den kunskapen och ge tillbaka av det jag har fått under året. Min nuvarande tjänst som kreditanalytiker har jag haft sedan september i år och det känns väldigt spännande. Jag har stort stöd från regionledningen och ser bara positivt på min framtida karriär.