Nordea ger bäst avkastning på talangen
29 Apr 2013 kl: 00:00

Nordea ger bäst avkastning på talangen

SVERIGES BÄSTA ARBETSGIVARE Under ­sina tio år på ­Nordea har Emma Nilssons utveckling aldrig stått stilla. Hon prövar sin vingar ­ i den globala finansvärlden som Investor Relations Officer.

Emma Nilsson sjunker ner i flygstolen och andas ut. Dagens presentation ligger färdig i laptopen. Om drygt två timmar landar hon och Nordeas ledning i London. Under dagen ska de presentera Nordeas senaste kvartalsrapport för investerare och analytiker.

 

Vad gör avdelningen Investor Relations?

– Vi ansvarar för all kommunikation med våra investerare och externa analytiker. Vi ger dem information om bankens verksamhet för att de ska kunna bedöma och värdera vår aktie. Hur vår aktie värderas har betydelse för Nordeas upplåningskostnader och därmed konkurrenskraft. Vårt arbete på Investor Relations har alltså direkt bäring på bankens affär. Den feedback vi får från investerare och analytiker förmedlar vi sedan vidare till Nordeas ledning för att skapa förståelse för omvärldens krav på banken. Vi sammanställer också årsredovisningen och kvartalsrapporterna och ansvarar för att sätta samman de presentationer som hålls på investerarmöten och olika konferenser.

 

Hur har din karriär på Nordea sett ut?

– Jag började jobba extra på Nordeas kundtjänst när jag pluggade. Jag trivdes jättebra på bankkontoret och gick vidare till att jobba med både privat- och företagskunder. Efter ett par år utbildade jag mig internt till att bli kreditanalytiker och sedan affärsanalytiker med fokus på större företag. I september förra året fick jag mitt nuvarande jobb som Investor Relations ­Officer. Här har jag stor nytta av mina tidigare erfarenheter inom banken, att ha en helhetsbild av verksamheten är viktigt för att kunna göra ett bra jobb.

 

Hur var det att byta till en ny inriktning inom banken?

– Det var lite nervöst att få ett så stort ansvar direkt. En månad efter att jag började släppte vi en kvartalsrapport och då satt jag plötsligt bredvid vår finansdirektör och hade möten med investerare. Samtidigt var det en väldigt spännande utmaning som gjorde att jag snabbt kom in i jobbet. Nu känner jag redan att jag börjar bli redo att anta nya utmaningar och ett större ansvar.

 

Hur vill du utvecklas i din roll?

– Jag vill få ett större ansvarsområde. Vi gör många resor för att träffa investerare i bland annat London, USA och Asien och tanken är att jag snart ska kunna göra dem på egen hand. Jag känner att jag har stora möjligheter att forma min roll och framtida karriär själv. Så har det varit under alla mina år på Nordea. Om du investerar din talang och energi i Nordea så har du alla förutsättningar att utvecklas och ta dig dit du vill.

 

Vad ger dig lust att gå till jobbet?

– Mitt jobb är väldigt socialt och jag har väldigt kul med mina kollegor. Jag trivs med det höga tempot och att det kan hända oväntade saker. Varje gång Nordea är aktuellt i medierna så börjar telefonerna ringa hos oss. Det är också kul att jobba nära bankens ledning. Att få insyn i hur man leder en av Europas största banker är otroligt spännande.

 

Fakta: Emma Nilsson

Titel: Investor Relations Officer.Utbildning: Magisterexamen i företagsekonomi, Lunds universitet och Technische Universität Berlin, examen 2004.

Hur toppar du jobbformen? Jag försöker vara den kollega jag själv skulle vilja jobba med, ha en positiv attityd och ambitionen att ha kul och göra ett bra jobb varje dag.

Text: Joel Sjöö