19 Jun 2008 kl: 00:00

Nördarnas tidsålder

Shortcuts tagline är ”Ligg steget före i arbetslivet”. Här har vi nördar en stor fördel. Lärande och upptäckarglädje är viktigt för den som vill ligga före. Nördar finner en fantastisk glädje i lärandet. Inom intresseområdet är ingen detalj för liten för att lämnas outforskad. Och varje detalj man utforskar och experimenterar med öppnar upp en ny värld av obesvarade frågor. Galenskap? Kanske det, men utan nördar upptäcks knappast någonting.

Jag är själv en ganska bred nörd. Min nyfikenhet är stor om typ allt. Utöver denna generella upptäckarlust har jag också några stuprör där nörden i mig fullständigt tar över. Till exempel är jag programmerare. Autodidakt. När jag första gången fick en dator visad för mig visste jag omedelbart vad jag skulle ägna större delen av mitt liv åt. Samarbete är ett annat starkt intresseområde. Vidare är jag en gamer. Jag kombinerade dessa tre intressen genom starta robowiki.net, en wiki för programmerare som snöat in på Robocode (ett spel där det gäller att programmera en robot som sedan med enbart programmet skall segra i strid med andra robotar.). Genom samarbete fullkomligt exploderade evolutionen av Robocode-robotar.

Samarbetsnörd. Känn på det begreppet. Ordet nörd brukade ju signalera en brist på samarbetsförmåga. Kanske är det just den stora missuppfattningen som gjort att nördarna kunnat slå ur ett underläge. Nördar är nämligen ofta bra på just samarbete. Jag tror nog att jag också är bra på samarbete. Men när jag beskriver mig som samarbetsnörd är det mitt intresse för samarbete som jag pekar ut. Jag är besatt av att försöka förstå vad som främjar och vad som hindrar samarbete. Jag insåg till slut att jag behövde ha ett jobb som gav mig utrymme att odla samarbetsnörden i mig. Idag jobbar jag på Projectplace. Att utveckla verktyg för samarbete i projekt är nu mitt yrke. Ja, säg gärna grattis!

Det var självklart gamern i mig som fick mig att snöa in på Robocode. I Shortcut-sammanhanget kan det vara en intressant detalj att jag tidigare kände att jag behövde dölja gamern i mig när jag skulle framstå som seriös, till exempel i en anställningsintervju. Idag har allt fler fattat att vi gamers har egenskaper arbetsgivare behöver. Se till exempel artikeln ”The Gamer Disposition” i februarinumret av Harvard Business Review. Det har nu gått så långt att jag har gamer med i min CV. Det har med transparens att göra. Jag vill inte jobba på en arbetsplats där de inte vill ha en gamer.

Man kan vara gamer på flera sätt. En del mer nördiga än andra. Jag är av den nördigaste sorten. För mig är det ett spel i taget som jag snöar in på. Sen några år är det Halo på XBox Live för mig. Återigen kommer samarbetsnörden i mig in och jag driver nätets mest kompletta kunskapsbas om Halo multiplayer – halowiki.net. Det är så det går när man är nörd! Värde skapas direkt ur den rena nyfikenheten.

Det har alltid varit nördar som drivit utvecklingen. Men aldrig tidigare har nördar så fullständigt regerat som de gör idag och det kommer de göra för lång tid framöver. Du som är nörd och inte vågat erkänna det förut. Nu är det dags! För dem som har nördämnet inom sig, obearbetat, är det också dags. Dags att odla nörden! För de helt onördiga finns knappt något hopp alls. De kan kanske hoppas på nåt trist chefsjobb på sin höjd. Välkomna till nördarnas tidsålder!

Välkomna i klubben: Nörd och stolt