Nolla? Så överlever du!
27 Aug 2013 kl: 00:00

Nolla? Så överlever du!

En nollning kan se ut på många sätt beroende på både vilket universitet och vilken utbildning du har kommit in på. Det kan vara allt från en enstaka grillkväll till en vecka full av fest och med total brist på sömn. Oavsett vad så är nollningen ett ypperligt tillfälle att lära känna dina blivande kursare och framför allt kan det bli en fantastisk start på din studietid.

Steg 1: Skaffa så mycket information som möjligt

Ofta får du informationen per post eller via mejl, men om du mot all förmodan inte får det är det en bra grej att leta runt på din skolas hemsida. Information och kontaktuppgifter till kårer, nationer och föreningar brukar finnas där och klickar du runt lite hittar du med all säkerhet information om just din nollning. Har du en kompis, kusin eller långväga bekant som pluggar eller har pluggat samma utbildning är det en perfekt ingång till att få mer utförlig information från insidan.

Steg 2: Lär känna din nya omgivning

Att komma till en ny stad och inte minst ett universitet kan vara ganska förvirrande. Är du på plats några dagar innan nollningen börjar är det ett hett tips att leta upp eventuella mötesplatser, då har du i alla fall koll på var du ska infinna dig och kan checka av ett orosmoment. Arrangeras det någon välkomstfika eller liknande innan allt drar igång är det ett bra tillfälle att smygstarta och känna av stämningen.

Steg 3: Ha kul

När det väl sätter igång är det bara att njuta och ha roligt! Se till att byta så många telefonnummer du bara kan, bättre att ha för många och gallra efter hand än att inte ha något alls. Och kom ihåg, bara för att det är studentikost betyder det inte att det är roligt; vill du inte bada i lera eller klä av dig alla kläder kan du faktiskt hoppa över den delen av nollningen.

5 tips!

– Känner du ingen sedan innan? Skaffa en kompis som kan hålla reda på dig och vice versa. Alltid tryggt att ha någon att anlända tillsammans med.

– Passa på att ta en tupplur när tillfälle ges, du vet aldrig när du får sova nästa gång.

– Ha med dig snacks. När man håller igång dagen lång kan det vara bra att ha något att tugga på om hungern infinner sig vid fel tidpunkt.

– Nollningen varar ofta i flera dagar, bränn inte alla pengar och all din energi första kvällen.

– Cash is king! Ofta erbjuds du att köpa medlemskap i din förening eller biljetter till fester under nollningen och då är kontanter hårdvaluta.