13 Sep 2012 kl: 00:00

Nobbas du av kollegorna?

Nobbning, som är en typ av utfrysning, handlar om att känna sig utanför och att inte bli insläppt i grupper. Det kan yttra sig i att du blir borträknad i projekt som du egentligen har kompetens för eller att du inte tillfrågas att haka på aktiviteter tillsammans med kollegorna. I vissa fall uppstår nobbning på grund av att arbetsplatsen inte är jämställd – den ensamma mannen eller kvinnan missas när resten av gänget ska göra något kul efter jobbet.

Oftast uppstår nobbning när någon kommer som ny till en grupp eller en arbetsplats. Det handlar sällan om avsiktlig elakhet, snarare om brist på omtanke och rutiner för hur man tar emot och introducerar nyanställda i jobbet. Men det innebär givetvis att den som är ny inte känner sig särskilt välkommen.

Eva Norrman Brandt, beteendevetare, författare och konsult, är välbekant med utanförskap i jobbet. Hon poängterar att man omedelbart måste tackla problemen. Då är det lättare att bryta det negativa mönstret.
– Chefen har ett stort ansvar att ta tag i dem som nobbar och fryser ut. En chef som är respekt­full mot sin personal lägger grunden för en respektfull kultur på arbetsplatsen. 

Samtidigt betonar hon att du också har ett eget ansvar. I stället för att se sig som ett offer för utanförskap är det viktigt att våga kliva fram och försöka ta för sig. Många gånger är nobbarna själva inte medvetna om att de nobbar.
– På vissa ställen får man helt enkelt slåss för att ta sig in. Bjud in dig själv eller kom med egna förslag. Behöver du mer att göra, berätta det för chefen. Handlar du snabbt går det ofta bra att vända situationen.

 

 

 

Så blir du en i gänget – fyra smarta tips:

1. Kom  med egna förslag
Kom med egna sociala initiativ om du inte blir medbjuden. Föreslå gärna sådant som är lätt för andra att haka på.

2. Ta upp problemet med din chef
Prata med chefen. Kom med förslag som leder till att du mår bättre.

3. Ladda utanför jobbet
Hitta energikällor utanför jobbet.

4. Sök nytt jobb
Hjälper inget av de första tipsen? Sök dig vidare.

 

 

 

 

LÄS MER

 

Kul jargong eller smärtsamma pikar? Din kollega kanske försöker skämta bort sina kommentarer men i verkligheten mår den utsatte allt sämre och sämre. Här är fem tips på hur du stoppar mobbning på ditt jobb.