11 Maj 2010 kl: 00:00

“Njut och var stolt över utmärkelsen”

För ganska precis ett år sedan stod Ingrid Larsby Arvered på scen i en festlokal på Söder i Stockholm och tog emot förstpriset som Framtidens kvinnliga ledare 2009. Då hade hon, i rollen som global inköpschef för Sandvik materials technology, klättrat från en andraplats och nått toppen av listan. Shortcut tog kontakt för att höra hur vinnaråret har varit.

Hej Ingrid, hur har du det och vad är nytt sen sist?
– Jag har det riktigt bra, och det har verkligen varit ett händelserikt år. Även privat har mycket hänt, då jag blev mamma för första gången i januari, helt fantastiskt. Året har förutom det präglats av dels den lågkonjunktur vi befunnit oss i, med allt det innebär, men även till slut en viss förhoppning om vändning och ljusare framtid.

Vad är utmaningen just nu?
– Just nu är den största utmaningen för mig att behålla det fokus i organisationen som på många sätt är lättare att upprätthålla då tiderna är sämre. Då det är skarpt läge finns nämligen en annan acceptans för att förändringar är nödvändiga, och att alla måste bidra. Det går inte att luta sig tillbaka och vara passiv.  

Hur har året som FKL-vinnare varit? Vad har det gett dig?
– Oj, massor. Framförallt tycker jag att fler lyssnar till vad jag har att säga. Att bli uppmärksammad positivt på detta sätt är verkligen en energigivande händelse på det personliga planet, och jag har haft möjlighet att påverka ännu fler, både i min egen organisation och på andra håll, genom bland annat föreläsningar och seminarier.

Hur har det märkts på jobbet?
– I mitt dagliga arbete har det inte inneburit några direkta förändringar annat än en bekräftelse på att jag förmedlar det jag vill, vilket känns bra. Vi har stått inför stora utmaningar som sagt, och fokus ska då inte ligga på mig som person. Däremot har jag fått ytterligare en möjlighet att utveckla mitt ledarskap under året. Jag har dels fått mer praktisk erfarenhet, framförallt insett hur viktigt ledarskap är i motgång. Dels har jag även haft möjlighet att i lugn och ro reflektera över mitt ledarskap i samband med den utbildning jag fick som pris, vilket också är otroligt värdefullt.

Vilka är dina bästa tips till årets vinnare?
– Ta tillvara alla möjligheter att utöva ditt ledarskap under året. Förmedla till andra vad som lett till att du befinner dig där du är. Sist men inte minst; njut och var stolt över utmärkelsen!