Nils fick språngbräda i karriären med Scanias traineeprogram
6 Dec 2017 kl: 00:00

Nils fick språngbräda i karriären med Scanias traineeprogram

Nils Forssell har bakgrund som gruppchef inom militärpolisen och är van att arbeta både disciplinerat och som ledare. När han hörde talas om Scanias traineeprogram visste han att det var en utmaning helt i hans smak. Fordonsintresset i kombination med en vilja att förstå företaget, lära sig och knyta kontakter för en framtida karriär på Scania gjorde traineeupplevelsen till en erfarenhet för livet. När han nu avslutar traineeprogrammet väntar en karriär med brant utvecklingskurva på Scania.

Nämn tre fördelar med att vara trainee på Scania?

– Att det är ett individanpassat traineeprogram där rotationerna väljs utefter erfarenhet, intresse och personlighetstyp. Dessutom fick jag en värdefull överblick över Scania som gör att jag kan bidra med kunskap redan efter kort tid. Sedan ger traineeprogrammet många kontaktytor, både genom de andra traineerna som är spridda över företaget och genom alla de jag har mött under tiden som trainee.

Vad var det som lockade med Scania?

– Jag har alltid haft ett intresse för fordon och när jag besökte Scania som en del av min utbildning kände jag att detta var en drömarbetsgivare. Jag lockades av det ödmjuka bemötandet inom organisationen och att företagets kärnvärden var en mycket viktig grund för hur man arbetar. Att jag dessutom fick ta lastbilskörkort och erbjöds en tillsvidareanställning innan jag hade tagit min examen var en bonus!

”Företagets kärnvärden är en mycket viktig grund för hur man arbetar.”

Vad gjorde du under din traineetid?

– De första sex veckorna bestod av introduktion och verkstadspraktik. Det var väldigt lärorikt och gav en värdefull insikt i Scanias hjärta. Sedan dess har jag provat på olika uppdrag inom Financial Services där jag har arbetat på finansbolag både i Sverige och utomlands. Jag fick även chansen att jobba på ett dotterbolag till Scania som ligger i framkant i utvecklingen av transport- och flödesoptimering.

Berätta om en utmaning som fick dig att utvecklas!

– Mitt första uppdrag var att koordinera en workshop i London för sälj- och kreditchefer från de olika finansbolagen. Det var en utmaning eftersom jag visste att de var mycket viktiga för den dagliga verksamheten i respektive finansbolag men de tog sig tid och workshopen visade sig bli givande för dem och lärorik för mig. Jag fick bra respons och värdefulla kontakter världen över.