Några tips om hur man behåller sin identitet säker på sociala medier
2 Okt 2019 kl: 00:00

Några tips om hur man behåller sin identitet säker på sociala medier

Sociala medier har sett en explosionsartad ökning de senaste åren. Miljarder människor från hela världen delar med sig av sina liv, samt tar del av andras liv via denna innovativa teknologi. Informationen flödar med ljusets hastighet och man blir överöst med oerhört mycket information, mycket mer än man har möjlighet att bearbeta. Sociala medier har medfört en uppsjö av både negativa och positiva effekter, vissa mer signifikanta än andra. Den personliga säkerheten och integriteten har blivit ett problem med tanke på den enorma exponeringen, något som diskuterats i många medier på senaste tiden. Frågan är, hur skyddar man sin identitet på sociala medier?

 

Hur gör man för att skydda sig?

Det finns egentligen massvis med säkerhetsbrister, men vi ska främst fokusera på hur man håller sin identitet säker på sociala medier. Det finns faktiskt ganska mycket man bör tänka på om man vill skydda sig på ett bra sätt. Det viktigaste är att man förstår att det är ens egna beteende som främst utgör dessa risker, vilket även innebär att det är relativt lätt att undvika.

  • Bra lösenord
  • Bli bara vän med människor du känner
  • Logga ut när du är klar
  • Lämna inte ut all din personliga information
  • Logga inte in/registrera på andra sidor med t.ex. Facebook
  • Konfigurera sekretessinställningar

En av de absolut viktigaste punkterna är att använda ett bra och unikt lösenord. De flesta använder alldeles för enkla lösenord, samt att man använder samma lösenord till flera sidor. Detta är ett beteende som skapar stora luckor i säkerheten, så se till att du fixar detta på alla dina konton.

Det kan kännas enkelt och trivialt, men det är även väldigt viktigt att man bara blir vän med människor som man känner. Det finns oändligt med exempel där människor blir lurade via sociala medier av människor man inte känner, eller att de använder ens personliga information till något som man absolut inte vill. Se till att du kollar noggrant innan du bekräftar någons vänförfrågan.

Att logga ut när man är klar är extra viktigt om man använder en enhet som någon annan också använder, speciellt i offentliga miljöer. Det rekommenderas att man loggar ut oavsett om det är en offentlig enhet eller privat, man vet aldrig vem som kommer åt varken den privata eller offentliga enheten.

Lämna inte ut för mycket av din privata information. Det finns vissa saker man ALDRIG ska ge ut, t.ex. personnummer, bankkortsnummer eller liknande information, men det finns även annan information som man normalt sett delar med sig av, som man kanske egentligen inte borde. Har du skrivit ut vart du bor, hur gammal du är, samt vart du jobbar, på Facebook? Vet du vilka som har tillgång till den här informationen? Förmodligen många, många fler än du tror. Det gäller att man är medveten om det när man väljer att dela med sig av dessa uppgifter.

Något som blivit väldigt populärt på senare tiden är att man på många sidor kan logga in och registrera sig genom Facebook. Det är hur enkelt som helst, man sparar massvis med tid, samt att det såklart är säkert eftersom att det är Facebook det handlar om. Eller? För mestadelen ja, men vissa sidor delar med sig av mer information än vad du faktiskt vet, det är en sak som är säker. Om det skulle vara så att någon får tillgång till din Facebook-inloggning så har dom nu även tillgång till dessa andra sidor, inte särskilt bra, eller hur?

Att konfigurera sina sekretessinställningar kan låta svårt och skrämmande, men det är faktiskt väldigt, väldigt enkelt. Det betyder egentligen att man bestämmer vilka som ska få se vad. På Facebook kan man enkelt via inställningar bestämma vem som ska få se vad och när. Gå in och ta en titt på dessa för att se om dina inställningar är precis som du vill ha dom.

Försvarsmakten har mycket nyttig information vad gäller säkerhet på sociala medier, så ta en titt där för att lära dig mer!

 

Slutsats

Det är inte lätt att hänga med i alla de svängningar som sker inom teknologin. Sociala medier har inte funnits särskilt länge, och därför kan det vara svårt att veta vad man ska och inte ska göra. Följer man ovanstående lista så har man dock en väldigt bra grund för att se till att ens privata information är säker och hanteras på ett bra sätt. Skulle det vara så att man vill skydda sig ytterligare, men på en annan nivå, då kan man även välja att lägga till ett VPN chrome-tillägg i sin webbläsare för att säkerställa att all trafik från din dator sker krypterat – https://nordvpn.com/sv/download/chrome-extension/, samt att det inte går att spåra dina digitala spår tillbaka till din riktiga IP-adress.