Nå toppen som trainee
12 Dec 2012 kl: 00:00

Nå toppen som trainee

Traineeprogram är ett av de viktigaste verktygen för att locka till sig rätt kompetens. Hela nio av tio studenter säger i en ny undersökning från Universum och Nova Agentum att de är intresserade av att söka en traineeplats. Men hur ska du göra för att bli utvald? Och hos vilken arbetsgivare passar du egentligen?

Det ord som studenter ­pri­märt associerar med traineeprogram är ­”möjlighet”. Och visst är det en möjlighet att ­inleda ­karriären som trainee. 58 procent av de tillfrågade ex-traineerna i undersökningen är fortfarande ­anställda på det företag där de gick sitt trainee­program.

– Traineeprogram är populära för att de ­erbjuder relevanta och utmanande arbetsuppgifter, vilket vår studie visar är det viktigaste för studenter, viktigare än en lön faktiskt. Det är dessutom viktigt att få en strukturerad start på karriären och att bli trainee anses ge en spännande merit för framtiden. Möjlighet till att få en egen mentor och att förlägga en del av programmet utomlands är två andra faktorer som både studenter och arbetsgivare anser är ­viktiga, säger Karl Kwarnmark som fungerat som projektledare för undersökningen.

Tusentals ansökningar

Studenter lyssnar lite extra när man pratar om traineeprogram. Företagen får in flera ­tusen ansökningar, men tar i allmänhet bara in ett tjugotal traineer var, så konkurrensen är knivskarp.
– Det är en bra väg in på företagen så det är självklart att det är populärt. Traineeprogram är ett ypperligt sätt att kick-starta sin karriär, men det gäller att företagen erbjuder relevanta arbetsuppgifter och inte bara använder trainee­begreppet som ett sätt att marknadsföra sig, säger Karl Kwarnmark.

– Det är viktigt att du som söker en traineetjänst tar reda på vad företaget faktiskt erbjuder­ och analyserar om det stämmer överens­ med dig som person och dina förväntningar. Är ­exempelvis utlandsmöjligheter viktigt för dig, ­eller att få en mentor, vara med på lednings­grupps­möten, eller ha chansen att få jobb efter trainee­perioden? Analysera det företag som du vill imponera på och lägg tid på din ansökan, tipsar Karl Kwarnmark och tillägger att man bör vara ödmjuk inför att traineeupplägget är något som kanske inte passar alla. Hela 89 ­procent av traineerna uppger nämligen i under­sökningen att de jobbar över 40 timmar per vecka. De flesta företag ställer alltså höga krav, men du får samtidigt mycket tillbaka.

Så funkar ett traineeprogram

• Tanken med ett traineeprogram är att ge unga chansen att få en bred inblick i företaget och prova på flera olika jobb innan de landar i en fast tjänst.
• En grupp om 2–25 traineer följer ett fastställt ­program under 9–30 månader.
• I programmet varvas teoriperioder med praktik på olika avdelningar inom företaget. Ofta ingår en utlandsperiod.
• Det vanligaste är att traineen får en tillsvidare­anställning alternativt en provanställning redan från början.
• Ingångslönen för en trainee ska ligga på samma nivå som ingångslönen för en vanlig anställd med samma utbildningsbakgrund och jämförbara ­arbetsuppgifter.
• För att motverka urvattningen av ordet trainee och säkerställa kvaliteten på programmen finns numera en certifiering som listar ett antal krav för vad ett seriöst ­traineeprogram bör uppfylla.
• Bland annat ska traineeanställningen likställas med en tillsvidare­anställning och arbetsgivaren ska erbjuda traineen relevanta arbetsuppgifter efter programmets slut.