Multientreprenören: ”Viktigt att dela med sig”
1 Aug 2013 kl: 00:00

Multientreprenören: ”Viktigt att dela med sig”

Michel Issa brukar i medierna kallas ­multientreprenör, och det är ingen ­överdrift.  Nyligen startade han en ­välgörenhetsorganisation med insamlingskonto. Den ska med hjälp av en utvald styrelse från olika ­branscher, bland annat filmbranschen, mode­industrin, näringslivet och politiken, leverera ­förnödenheter till behövande i länder som drabbats av krig, naturkatastrofer, fattigdom och svält.

Han äger också familjeföretaget Cykelgrossisten, kursgården Kenoro Camp som hyrs ut bland annat för ungdomsläger, och konferensanläggningen Safirdruvan. Utöver det är han ambassadör för Hungerprojektet som verkar för att hjälpa människor i hungersnöd, och är grundare av en internationell välgörenhetsorganisation som har byggt barn- och sjukhem i Egypten, Indien och Libanon. Han föreläser även om entreprenörskap och jobbar heltid som konsult inom folkbildning.

 

”Jag gör bara sådant jag tror på”

På papperet kan Michel Issas tillvaro verka magsårsinbjudande. Men han säger själv att han håller energin uppe genom att jobba med det han älskar.

– Jag gör bara sådant jag tror på. Istället för att känna stress över allt som måste göras njuter jag av att se projekten utvecklas.

Den här dagen ska han ska träffa en kommunpolitiker för att diskutera en gemensam föreläsning. De kommer också att prata om Michel Issas senaste projekt, välgörenhetsorganisationen.

– Jag tycker det är viktigt att dela med sig när man har det bra. För mig är inte den största ­prestationen att tjäna pengar, utan att förändra människors liv. Jag var nyligen involverad i ett ­projekt där jag kunde tjäna 100 000 kronor på två månader. Det gjorde mig stressad och orolig, för själva­ ­projektet kändes inte meningsfullt. Jag tror att om man satsar på något som känns rätt, utan att ­fokusera på vinst, så kommer pengarna förr ­eller senare automatiskt.

 

Fokuserar på det positiva

Ambitionen att hjälpa ligger i familjen. Mamman har drivit en kvinno- och välgörenhetsorganisation i över två decennier och är en viktig inspirationskälla.

– Med min mamma som förebild kan jag vara stabil och självsäker även under press. Jag lär mig av hennes positiva tänkande. Hon har också lärt mig att ju oftare jag säger till mig själv att jag har ett ansvar i varje situation, desto starkare blir min karaktär samtidigt som varje del av mitt liv förbättras.

Telefonen ringer två gånger, och Michel Issa trycker tillfälligt bort samtalen. För att inte tappa några trådar i nätet av åtaganden skaffade han ­nyligen en assistent som har hand om bland annat föreläsningsbokningar. På konferensanläggningen Safirdruvan i Ödeshög har han två anställda som sköter ruljansen.

– Det är viktigt att lita på andra, att våga ­anställa och att delegera uppgifter, säger han.

 

”Funderar inte så mycket över hur jag uppfattas”

Under skoltiden presterade Michel Issahelt okej, men var inte bäst i klassen. Däremot var han mycket energisk. I mellanstadiet kläckte han idén att tillverka och sälja smiley­försedda dörrmattor för att få ihop pengar till en klassresa. Sedan dess har idéerna kommit i en strid ström, och han har gjort det till sin speciella talang att ge dem liv. Stoltast är han över sitt omsorgsfullt uppbyggda nätverk.

– I dag är inte det viktiga vad du har studerat ­eller hur mycket du äger, utan vem du känner och vem som känner dig. Det har inte varit helt enkelt att bygga upp det nätverk jag har i dag. Men jag har successivt förbättrat mitt självförtroende, lärt mig hur jag ska presentera mig och vilka tillställningar som är givande, säger Michel Issa, och tillägger att han under arbetet med de många projekten har förbättrat sitt tålamod.

– En byggnad blir inte hållbar utan att hårt arbete görs för att bygga grunden. De bra sakerna i livet tar tid att utveckla, så man måste ha tålamod. Och man ska inte vara rädd för motgångar. Man har inte misslyckats förrän man slutar försöka.