Morgontrött? Prova någon av dessa prylar
5 Apr 2016 kl: 00:00

Morgontrött? Prova någon av dessa prylar

Ja, vi går mot ljusare tider. Och nej, för många morgontrötta svenskar har det ingen som helst betydelse – sängens lockelse är helt enkelt större än fågelkvitter, vårsol och blå himmel. Här är ett gäng prylar som är mer eller mindre garanterade att revolutionera ditt uppvaknande.

Läs också: Forskaren: ”Du jetlaggar dig själv – varje helg”

Jawbone UP

s_p11

Ett smart armband kopplat till en avancerad mobilapplikation som kan mäta i stort sett alla dina rörelser. Förutom att räkna steg och kalorier och hjälpa dig med träningsmotivationen finns även ett avancerat system som kartlägger din sömn. Efter ett gäng nätter med Jawbone UP runt armen har systemet lärt sig dina sömnvanor och mönster – och väcker dig med ömma vibrationer i stället för ett skriande alarm när du sover som lättast på morgonen. Du får en detaljerad redovisning över din sömn efter varje natt, som hur länge du sov djupt och lätt och hur många gånger du vaknade.

Vad: Komplett system för att förbättra din hälsa, med väckningsfunktion.
Sambovänligt: Oh ja! Ger inte ett ljud ifrån sig.
Pris: Från cirka 500 kronor.

Flying Alarm Clock

s_p22

När larmet går fyras en även helikoptersnurra av och cirkulerar retsamt runt i sovrummet. För att ha en chans till lugn och ro är det bara att ta upp jakten. Larmet slutar nämligen inte ljuda förrän du satt tillbaka snurran på sin plats. Smått sadistisk uppfinning som blivit en storsäljare i flera svenska prylbutiker. Till skillnad från ovanstående väckningssystem tar denna pryl ingen som helst hänsyn till din hälsa, så du får se upp när du rumlar runt i din desperata jakt på tystnad. Väckning: Garanterad.

Vad: Väckarklockan från helvetet.
Sambovänligt: Ja, om ni ska skiljas. Annars: NEJ!
Pris: Runt 200 kronor.

Kaffebryggare med timer

s_p33

Vissa människor fungerar inte över huvud taget innan de klämmer sin första kopp java. Är du en av dem kan det vara väl värt pengarna att investera i en tidsinställd kaffebryggare. Kombinerat med en hederlig alarmklocka uppstår ljuv magi när aromen från rykande hett kaffe letar sig in i sovrummet. Kaffetokiga elsnåljåpar har plötsligt ännu ett incitament till att gå upp på morgonen – man kan ju inte lämna bryggaren PÅ i onödan!

Vad: Kaffebryggare med timer, finns flera olika. (Electrolux EKF7500 på bilden)
Sambovänligt: Helt okej, särskilt om din respektive också gillar kaffe.
Pris: Från cirka 500 kronor och uppåt.

Wake Up Light

s_p44

Redan en klassiker i sin nisch. Under en halvtimme ger den här prylen ifrån sig ett simulerat solljus som ökar i styrka likt en soluppgång. Välj till ett antal naturliga, harmoniska ljud och upplevelsen närmar sig ett gradvis uppvaknande under bar himmel – minus myror i byxgrenen. När den varsamma processen är slut berättar ett hederligt pip för dig att det roliga är slut och att det är dags att vakna på riktigt. Pipet ökar i styrka allt eftersom, så om du vill behålla sinnesron är det läge att kliva upp. Wake Up Light har också massor av olika ljusinställningar för individanpassning och är testad med positivt omdöme av forskare.

Vad: Väckning via naturligt ljus och ljud. Har erkänd positiv effekt på uppvaknandet.
Sambovänligt: Högst individuellt. Softare än helikoptern, i alla fall.
Pris: Från 700 kronor för den enklaste modellen.

Wake Up and Work Out

s_p55

Alarmklocka och träningsredskap i ett, som vägrar sluta ringa förrän du gjort 30 reps. Wake Up and Work Out är utformad som en relativt konventionell hantel och håller förvånansvärt bra koll så att du inte fuskar. Bara perfekta rörelser räknas av sensorn, vilket kan te sig en utmaning för den sömndruckne. Bra spark i baken för slöfockar som saknar tid och motivation att ta sin träning på allvar. Hanteln väger in på 700 gram, så någon monstervikt är det knappast frågan om.

Vad: Alarmklocka i form av en hantel som kräver 30 reps av dig.
Sambovänligt: Inte direkt, särskilt inte om du är otränad.
Pris: Cirka 250 spänn (haha, hajar du?) på nätet.