1 Mar 2008 kl: 00:00

Mobilen – polare eller fiende?

Forskare vid University of Staffordshire i Storbritannien har gjort kopplingen mellan stort mobilanvändande och högt blodtryck. Försökspersonernas blodtryck blev lägre när de vid andra mätningen minskat sitt mobilanvändande. Jörgen Lerjestad som är stresskonsult och författaren till boken Stress=Rädsla blir lite förvånad över resultaten. Hans erfarenhet är att många blir mer stressade av att stänga av mobilen än att ha den påslagen jämt.

– Om och hur mobilen orsakar en person stress har många olika anledningar – vilket jobb och inställning man har och vad man skapat för kopplingar till mobilsamtal. Om du till exempel gör kopplingen att samtal betyder mer jobb och du har tidsbrist, så blir mobilsamtal en stressfaktor, säger Jörgen Lerjestad.

Många som är missbrukar vet inte om det. Ett enkelt sätt att själv ta reda på om du är överdrivet beroende är att testa dig själv. Stäng av mobilen och känn efter hur det känns i kroppen. Känns det skönare kanske du ska göra så oftare. Blir du orolig av att stänga av den kan du vara beroende.

– Vid beroende är det viktigt att ta reda på orsaken. Varför måste jag bli nådd jämt? Mobilberoendet är ofta bara ett symptom på ett djupare problem, säger Jörgen Lerjestad som själv provat på att stänga av till exempel mobilsvaret i en månad för att testa sig själv.

– Lösningen är att hitta ett mobilanvändande som passar just dig, säger Jörgen Lerjestad.

Källa: Aftonbladet.se

© 2023 SHORTCUT, WWW.SHORTCUT.SE.
ALL DATA OCH GRAFIK PÅ DENNA WEBBPLATS ÄR SKYDDADE AV SVENSK OCH INTERNATIONELL UPPHOVSRÄTTSLAGSTIFTNING. OTILLÅTEN ANVÄNDNING BEIVRAS. FÖR FRÅGOR OCH FEEDBACK, KONTAKTA SHORTCUT.