”Mitt arbete bidrar till ett tryggare och säkrare samhälle”
30 Maj 2016 kl: 00:00

”Mitt arbete bidrar till ett tryggare och säkrare samhälle”

Combitech är ett nordiskt teknikkonsultbolag som ständigt arbetar för att skapa nya lösningar med hänsyn både till miljö och säkerhet. Emma Andersdotter har rollen som Cyber Security konsult på avdelningen för Informationssäkerhet.

– Jag och mina kollegor ser till att våra kunder känner en trygghet i form av att de är skyddade från olika slags säkerhetshot. Inom området informationssäkerhet arbetar vi för att skydda och försvara kundens informationstillgångar från olika slags hot och risker, allt från olika slags användarmisstag till att förhindra riktade attacker som leder till att en tunnelbana spårar ur.

Ett uppkopplat samhälle

Vi lever i en uppkopplad värld. I dag finns allt från smarta soptunnor som själva säger till när det är dags att tömmas, till intelligenta bilar med olika slags infotainmentsystem.

– Men en uppkopplad värld innebär inte bara nya häftiga funktioner utan introducerar även nya risker och nya attackytor. Dessa risker medför att informationssäkerhet blir allt mer viktig att ta hänsyn till. Utmaningen ligger i att hitta en bra nivå på sin säkerhet. Alla system har olika funktioner och förutsättningar som man måste ta hänsyn till, och därför bör det varken vara för mycket eller för lite säkerhet. Jag och mina kollegor arbetar ständigt för att säkerställa att våra kunder har en lagom nivå av säkerhet för att skydda sina tillgångar, både hos verksamheten och i deras system, säger Emma.

Ny tunnelbana 2017

Just nu arbetar Emma med Bombardier Transportation där hon är med och utvecklar den nya tunnelbanan som är planerad att trafikera den röda linjen i Stockholm år 2017. Den nya tunnelbanan övergår från ett traditionellt tågsystem till ett system bestående av en komplex IT-miljö.

– Jag säkerställer att kundens verksamhet samt att deras IT-system ombord på tåget och på landsidan uppfyller deras men också deras kunds krav på säkerhet. I korta drag består mitt arbete av att sätta en målsättning för att hitta rätt nivå av säkerhet, designa en säkerhetsarkitektur utifrån denna målsättning samt verifiera att designen sedan uppfyller de ställda säkerhetskraven, säger hon och fortsätter:

– Mitt arbete ger mig mervärde. Jag märker att jag bidrar till ökad kunskap och trygghet genom att få mina kunder att inse hur viktig säkerhet är och att de med hjälp av oss är skyddade om något skulle hända. Tunnelbanan byggs för att brukas av allmänheten och därför känns det fantastiskt att veta att mitt arbete bidrar till en säkrare tunnelbana och på så vis ett tryggare och säkrare samhälle.