”Minska pressen – innan vi bränner ut ledarna”
15 Dec 2017 kl: 00:00

”Minska pressen – innan vi bränner ut ledarna”

Att vara en ledare i dag är krävande. Möjligheterna är till synes oändliga och kraven desto högre. Digitalisering är vd:s ansvar. HR är vd:s ansvar. Varumärket är vd:s ansvar. Försäljning är vd:s ansvar. Listan kan fortsätta i all oändlighet. Utmattning och utbrändhet lurar ständigt runt hörnet och den psykiska ohälsan är högre än någonsin tidigare – både hos medarbetarna och hos ledarna själva.

En modern ledare leder utan hierarkier, lyssnar på alla, förändrar verksamheten i takt med omvärlden, håller koll på vad som händer i branschen, i alla andra branscher och utomlands. Jag vågar säga att jag tror att många ledare, inklusive jag själv, vill väl. Vi vill idka ett individanpassat ledarskap, utveckla alla våra medarbetare och hänga med i den långa, tidigare nämnda förväntanslistan.

Dessutom har vi ledare i dag också ett ansvar att engagera oss i samhällsdebatten, bidra med kloka tankar och initiativ när det kommer till jämställdhet, mångfald  och andra självklara och viktiga områden. Det innebär en fantastisk chans att göra skillnad. Både i medarbetarnas liv och i andras. En chans man inte vill gå miste om.

”Tänk om 2018 blir året då nya och moderna ledare får lite välförtjänt cred.”

Som ledare får man inte heller förvandlas till en robot. Ingen gillar robotar. Det är viktigt att ha ett rikt socialt liv, hälsosamma hobbys och en sund livsstil. Sådant gillas av omgivningen och av media – för arbetsnarkoman är inte längre fint att vara. Frågan är bara hur kravlistan ska kunna checkas av utan att arbetsveckan sväller långt utanför sina fem dagar och fyrtio timmar? Det är ingen underdrift att säga att våra chefer sliter för att få allt att gå ihop.

Kanske börjar det bli dags att minska pressen lite på personerna i toppen innan vi bränner ut en hel generations ledare. Innan våra krav gör så att ingen i framtiden vill axla rollen längst fram i ledet, ta plats i styrelserummet – eller stå stadigt när skiten träffar fläkten. För hur man än vänder och vrider på det och hur tuff vardagen än kan vara så är det kul att leda och vi behöver nya, hungriga ledare villiga att kavla upp ärmarna och leda Sveriges företag.

Tänk om 2018 blir året då nya och moderna ledare får lite välförtjänt cred, då de gamla maktgalna stofilerna byts ut i ett allt högre tempo och vi alla får det bättre på jobbet. Det är en nyårsönskan värd att hålla tummarna för.