28 Apr 2008 kl: 00:00

Mina förändrade medievanor

Det blev med Dagens Industri som med så mycket annat: I slutändan var det bara en massa papper i tidningsinsamlingen. Och själva nyheterna hittar jag ändå i sin helhet på nätet. Och det jag tidigare har uppskattat med förströelseläsning – ja det hittar jag när jag behöver det, och självklart även det på nätet.

Visst, jag har genom jobbet utvecklat mina digitala medievanor under många år. Men de senaste två åren har förändringen gått snabbt. Orsaken är att det numer är helt självklart att hitta fördjupnings- och förströelsematerial på nätet också. Det var ju den typen av material som vi inom mediasvängen för några år sedan klamrade oss fast vid som ett av de sista halmstråna i papperstidningarnas affärsmodeller.

Nu skannar jag nyhtssajterna, såväl svenska som internationella, branschspecifika och generella, för att få den information jag söker. Och nätet utgör också basen för mina köpbeslut av pappersprodukter – vill jag köpa ett speciellt magasin så är det för att jag har hittat något intressant om det magasinet på nätet. Ja, nätet utgör basen för i stort sett samtliga mina viktiga köpbeslut egentligen.

Radion via FM-nätet var det länge sedan jag slutade lyssna på. Det kom exakt samtidigt som SR började lägga ut allt väsentligt på sin hemsida. Nu använder jag tv allt mindre, men jag tycker att jag ser på mer tv. Orsaken är förstås att jag ser de tv-program som jag VERKLIGEN vill följa på datorn. När det passar mig och utan en massa ”spilltid” som det lätt blir när den traditionella tv:n är på.

Så den nya utmaningen i min mediekonsumtion är förstås att hålla reda på vilka medier, vilka program och vilka nyheter som är intressanta – så att jag slipper kolla igenom allt i jakten på guldkornen. Och så ställs nya krav på de digitala mediamaskinerna. För tre år sedan tyckte jag att det var en okej funktion att min telefon hade radiomottagare. Nu vill jag ha möjlighet att ansluta till nätet om jag ska konsumera media mobilt.

Hur har du förändrat dina medievanor de senaste åren? Diskutera gärna med mig genom att kommentera i den här artikeln, eller mejla mig. Du kan också skriva din egen artikel i ämnet här i Kunskapsbanken, klicka bara på ”Skapa relaterad artikel” här till höger.

Vi hörs!

Andreas Dahlin