”Min uppväxt har härdat mig för musikbranschen”
4 Jun 2018 kl: 00:00

”Min uppväxt har härdat mig för musikbranschen”

Araweelo var enligt somalisk folktro en drottning som styrde Somalia för 2 000 år sedan. Hon var oerhört mäktig, utmanade könsrollerna och stod upp för kvinnors rättigheter. Enligt sägnen kastrerade hon till och med manliga fångar och hängde män i deras testiklar. Oavsett om det sistnämnda är sant eller inte, var drottning Araweelo en stark kvinna i en mansdominerad värld. Det har hon gemensamt med Sveriges regerande r&b-drottning – Sherihan ”Cherrie” Abdulle, som nu gör Araweelos namn känt för fler än de somalier som har fått legenden berättad för sig under uppväxten.

– Tanken med berättelserna om Araweelo är att barn ska bli rädda, men för mig var de inspirerande. Hon var en av de första feministerna någonsin och hade så mycket power. Därför har jag döpt både mitt bolag och mitt nya album till Araweelo.

För Cherrie är det viktigt att ha ett team som hon inspireras av, och en av hennes närmaste personer är makeupartisten Milena Yigzaw.

 

Cherrie sitter på en hög stol i det kreativa bolaget Trans94:s kontor i Stockholm samtidigt som makeupartisten Milena Yigzaw lägger en kornblå eyeliner på henne. Ett par dagar innan intervjun kom Cherrie hem från Sydafrika där hon spelade in musikvideon till sin nya singel ”Det slår mig ibland”. Utöver en regissör och en filmare var också makeupartisten Milena och stylisten Wasima Ayad med på resan.

– Jag, Milena och Wasima är barndomsvänner och jag och Milena gick på Tensta gymnasium tillsammans. Nu har Milena precis öppnat en egen sminksalong, Wasima är en framgångsrik stylist och dj, och jag gör musik. Det är så kul att vi har förverkligat våra drömmar – och att vi kan förena våra drömmar tillsammans.

För Cherrie var resan till Sydafrika extra speciell eftersom det var första gången hon var i Afrika. Hennes föräldrar flydde kriget i Somalia år 1990, året därpå föddes Cherrie i Oslo och ytterligare ett par år senare flyttade familjen till Lojo i Finland. När Cherrie var nio år skiljde sig föräldrarna och hon kom med sin mamma till Sverige och Rinkeby – platsen hon i dag kallar hemma.

– Jag har rest ganska mycket de senaste åren men aldrig sett något så vackert och majestätiskt som Sydafrika. Att få åka dit tillsammans med mina vänner och hänga var helt magiskt. Det var extra speciellt eftersom det var den första videon till den första singeln på mitt nya album, som också är det första jag släpper på mitt eget bolag.

Att musikvideon spelades in i Sydafrika passar också fint ihop med inriktningen på den nya skivan, som Cherrie beskriver som mer internationell jämfört med hur debutalbumet ”Sherihan” lät.

– Förra albumet hade ett mer lokalt perspektiv ifrån Rinkeby och orten. På det nya albumet fortsätter jag att prata om mitt ursprung, men jag gör det ur ett mer internationellt perspektiv och med inslag av alla kulturella influenser jag haft under mitt liv – från amerikansk r&b till somalisk musik till Bollywoodfilmer.

Den mörka ljudbilden från debutalbumet har också ersatts av en något ljusare ljudbild på ”Araweelo”, som släpps den 15 juni.

– Om första albumet handlade om att få folk att känna ärligt, så handlar mitt nya album om att få folk – och mig själv – att få leva i att det känns bra nu.

Den andra skivan sägs vara den svåraste. Stämmer det för dig också?

– Ja, verkligen. Första albumet har du ju hela livet på dig att förbereda. Sedan kommer du in i ett nytt liv med turnerande, möten och intervjuer – hur ska du då få tid och inspiration till att skriva nytt material? Tidigare bestod min vardag av att sitta i Rinkeby och snacka med mina tjejkompisar – och plötsligt hade jag möten på pr-byråer och gick ut på fina barer för att ta ett glas rött. Men det är inte mitt liv. Därför blev det två år mellan mina album i stället för ett, som var min tanke när jag släppte första skivan våren 2016.

”Det är i orten jag behöver vara för att inspireras av krigarsjälar.”

Var hittade du till slut inspirationen?

– Jag blir väldigt inspirerad av livet, mina vänner, min familj, min mamma och andra starka människor i orten. Ta till exempel en av mina bästa tjejkompisar som åkte in på LVU-hem och hade minst 30 prickar i polisregistret innan vi var 18 – nu har hon tagit sig ur det, pluggat upp alla sina betyg och ska bli marinbiolog. Hennes resa inspirerar mig mer än allt annat! Det är sådana människor jag behöver ha runt omkring mig, det är i orten jag behöver vara för att inspireras av krigarsjälar. Även om mitt liv inte ser ut så längre.

Orten, Rinkeby, Tensta, den tuffa uppväxten – det är ämnen som hela tiden återkommer under intervjun. Cherries barndomsvän och makeupartist Milena Yigzaw flikar in i samtalet:

– En sak som skiljer Cherrie från andra artister är att hon fortfarande har en fot kvar hemma i orten. Det är därför hennes musik och texter är så äkta. Hon är vår ambassadör och vår röst ut i världen, säger Milena.

Cherrie, hur ser du på rollen som ambassadör?

– Om jag är en ambassadör så har jag ju blivit det genom att bara vara mig själv och göra saker på egen hand. Så det känns inte som någon press eller så. Jag är väldigt stolt över att få vara ortens röst! När jag var yngre fanns det knappt några förebilder att se upp till som hade samma hudfärg och bakgrund som jag. Om jag kan vara en förebild som folk känner igen sig i, och om unga människor växer upp med min musik så att den präglar dem på något sätt – då är det verkligen det finaste jag kan få. Jag vill vara en del i den stora rörelse som kommer att föra orten framåt.

Ett tydligt exempel på att Cherrie faktiskt är en ambassadör för Rinkeby, Tensta och resten av Västerort i Stockholm är låten ”163 för evigt” som släpptes i höstas.

– Egentligen skulle jag inte släppa något förra året men det hade varit så många dödsskjutningar och så mycket mörker i våra områden. Jag ville göra något positivt för orten och få dem att komma ihåg något fint från det året också, berättar Cherrie.

163 syftar på Västerorts postnummer och musikvideon spelades in i Tensta. När den släpptes på Youtube fick den över en miljon visningar på bara ett par veckor, världsstjärnor som Rihanna och SZA uppmärksammade låten, och Cherrie intervjuades i allt från Vogue till Buzzfeed.

– Det var inte meningen att det skulle bli en hit, jag har aldrig haft några sådana förväntningar. Men visst, det är sjukt att människor från hela världen rappar en låt på svenska och att jag får kommentarer som: ”I don’t understand what you’re singing, but I can feel it”.

Vid sidan av musiken har Cherrie gjort flera andra uppmärksammade projekt det senaste året. Till exempel workshopserien ”Third culture kids” där hon och rapparen Erik Lundin åkte till svenska förorter för att inspirera ungdomar i deras skapande. Turnén arrangerades av det kreativa kollektivet och managementbolaget Trans94 som bland andra Cherrie, Erik Lundin, Silvana Imam och Adam Tensta ingår i.

”Som tur var hade jag människor som bokstavligen drog mig ut ur en mörk lägenhet och tog mig till studion.”

Förra året spelade hon också in ”Cherrie – ut ur mörkret” som släpptes på SVT Play i mars i år. Serien lyfter människorna bakom siffrorna när medier rapporterar om de senaste årens dödsskjutningar i förorten, där flera av offren var Cherries barndomsvänner. Med serien vill Cherrie inspirera andra med sin musik och visa en väg ut ur mörkret.

– Jag har själv varit fast i ett mörker och vet att det bara finns två alternativ: antingen tar du dig upp därifrån eller så försvinner du.

Efter studenten flyttade Cherrie till London för att plugga engelsk litteratur – planen var att bli författare. Men det blev inte som förväntat, hon kände sig ensam och valde att flytta hem igen efter några månader.

– Det var en skam att inte ha lyckats. Jag hade haft höga förväntningar på mig själv och verkligen satsat, sedan blev det bara för mycket. Efter det gick jag in i en djup depression. Som tur var hade jag människor som bokstavligen drog mig ut ur en mörk lägenhet och tog mig till studion, och det var till slut musiken som räddade mig ur mörkret.

Det var så Cherries musikaliska karriär började. Även om hon alltid har tyckt om att sjunga hade hon aldrig tänkt tanken att bli artist, dels för att hon var blyg – dels för att det inte fanns på hennes världskarta.

”Min uppväxt har härdat mig för musikbranschen. ”

– Alltså, Cherrie hängde med riktigt hårda tjejer när vi lärde känna varandra, berättar Milena. De skolkade, slogs och hade massa prickar hos polisen. I det gänget var det nog inte naturligt att tänka ”jag ska nog bli sångerska”.

Trots allt tror Cherrie att hennes tuffa uppväxt – rasismen hon mötte som barn i Finland, flyttandet mellan olika jourhem med sin mamma, de stökiga och destruktiva tonårsåren – har fört med sig något gott:

– Min uppväxt har härdat mig för musikbranschen. Det är en värld där du har väldigt mycket press på dig och dessutom är den mansdominerad. Det kan säkert sticka lite i vissa ögon att jag är en ung, svart kvinna med mitt eget bolag som gör min egen grej – och utan alla tuffa år hade jag kanske inte haft styrkan och självförtroendet att ta mig hela vägen hit.

När jag frågar Cherrie om hennes framtidsplaner kommer hon återigen tillbaka till sitt ursprung. Hon berättar att hon äger en bit mark i Somalia där hon planerar att bygga ett hus. Och precis som drottningen Araweelo förändrade livet för sitt folk för tusentals år sedan, drömmer Cherrie om att göra skillnad för människor i dagens Somalia.

– Problemen med psykisk ohälsa är enorma i mitt hemland. Förhoppningsvis kan jag göra något, starta någon slags verksamhet, som kan hjälpa till på den fronten i mitt hemland. Det vore fantastiskt.

•••

Cherries karriär i korthet

2014

JUNI: Cherrie debuterar med låten och videon ”Intro” på Youtube.

2015

JULI: Släpper sin officiella debutsingel ”Tabanja”.

2016

FEBRUARI: Cherrie nomineras till Årets nykomling och ”Tabanja” till Årets musikvideo på Grammisgalan.

APRIL: Debutalbumet ”Sherihan” ges ut.

NOVEMBER: Handplockas som en av två svenska artister till festivalen 30 Days in LA, där hon är öppningsakt för världsartisten Jhené Aiko.

2017

JANUARI: Tar hem priset för Årets hiphop/soul på P3 Guld.

FEBRUARI: Vinner Årets hiphop/soul på Grammisgalan. Var även nominerad i kategorin Årets album.

MAJ: Åker på Europaturné som support åt den brittiska rapparen Stormzy, som medverkade på Cherries singel ”Aldrig igen (må sådär)”.

JULI: Sommarpratar i P1.

SEPTEMBER: ”163 För Evigt” släpps som den första låten på Cherries egna bolag Araweelo – och låten gör internationell succé.

2018

MARS: SVT Edit-serien ”Cherrie – ut ur mörkret” har premiär på SVT Play.

Medverkar som coach i ”Nästa nivå”, projektet där svenska artister tillsammans med Red Bull Music och Trans94 ska hitta framtidens stjärnor.

JUNI: Släpper sitt andra album ”Araweelo” den 15 juni.