Min studietid – Pia Sundhage
12 Feb 2014 kl: 00:00

Min studietid – Pia Sundhage

När Pia Sundhage pluggade på Gymnastik- och idrotts­högskolan i Stockholm var drömmen att en dag bli förbundskapten för det svenska damlandslaget i fotboll. I dag har drömmen förverkligats och hon kan sikta mot nästa stora mål, att ta laget till VM i Kanada 2015.

Den här personen hängde jag mest med i klassen:  Ulf Svensson, som också gick fotbollslinjen på GIH.

Om overaller tyckte jag: Jag gick klädd i ­overaller hela tiden, fotbollsoverallerna alltså!

Mina pengar lade jag på den tiden på: Studiematerial.

Jag var sämst på: Vi fick testa på många andra idrotter än fotboll under utbildningen, en stor utmaning för mig som var så inriktad på fotboll. Jag var sämst på skidåkning.  Jag minns att vi var i Vemdalen på en skidresa och jag ramlade hela tiden. Jag var även oerhört dålig på både skridskoåkning och orientering.

Under studietiden var jag typen som:  … ständigt jäktade till mina fotbollsträningar med Hammarby IF på Kanalplan. Jag var nog ganska tråkig när jag tänker efter. Under sista året spelade jag i Jitex BK och pendlade till Göteborg. Då åkte jag ner till Göteborg efter sista lektionen varje fredag och hade alltid väldigt bråttom.

Mitt lyckligaste ögonblick var när: Jag lyckades hitta en kontroll under en orientering på skolan. Läraren hade lagt det på precis rätt nivå så att till och med jag som är notoriskt dålig på orientering lyckades hitta en kontroll.

Så gick jag klädd på ­föreläsningarna: I fotbollsoverallen när jag skulle vidare till träningar direkt efter föreläsningarna, annars jeans och tröja. Men jag var allt som oftast på väg till en träning.…

Lärdom från min studietid: Jag passade på att lära mig mycket av ­andra idrottare med erfarenheter som skilde sig från mina egna.

Denna kurs hade jag helst sluppit: Jag har i och för sig en fantastisk förmåga att glömma det som är tråkigt men jag vill påstå att allting bidrog med viktiga insikter och erfarenheter på ett eller annat sätt. Men skidbacken i Vemdalen hade jag ­kunnat vara utan!

Mitt snittbetyg såg ut så här: Jag hade helt okej betyg men jag gick fotbollslinjen så i de fotbollsinriktade kurserna hade jag alltid högsta betyg.

Om jag inte hade pluggat till … Idrottstränare.

… skulle jag istället ha läst till: Mellanstadielärare.

Det här snackades det mycket om när jag skulle ut i arbetslivet:  På vår utbildning snackades det inte om huruvida man skulle få jobb utan snarare om vilka jobb man helst ville ha. Många funderade också på om de skulle välja att börja jobba på en skola eller ett förbund.

Så lång tid tog det för mig att få jobb: Jag fick jobb direkt i Göteborg efter avslutade studier där jag jobbade halvtid i Bergsjö IF och halvtid i Jitex BK.

Jag gjorde bort mig på jobbet när jag:
Direkt efter utbildningen gjorde jag bort mig hela tiden. Jag glömde saker och fick ibland åka flera vändor efter att ha glömt saker och ting.

Min ingångslön var: För min halvtidstjänst hos Bergsjö IF tror jag att jag fick cirka 6 000 ­kronor i månaden.

Denna universitetskurs har jag haft mest nytta av i arbetslivet:  Fysiologin, i kombination med pedagogiken.

Mitt drömyrke då: Förbundskapten för Svenska damlandslaget.

Nu är det: Nu har jag mitt drömyrke.

Pia Sundhage

Född: 1960.
Familj: Fem syskon samt delad vårdnad av hunden Frejsibejsi.
Pluggat: Speciallärarutbildningen på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm, 1985-1987. I maj 2013 utnämndes hon till Hedersdoktor på GIH.
Karriär i urval: Har varit förbundskapten för det amerikanska dam­fotbollslandslaget, som hon vann två OS-guld och ett VM-silver tillsammans med. Vann sommaren 2013 EM-brons med det svenska damlandslaget. Hon har även blivit utnämnd till Årets idrottskvinna 2008 och Årets damtränare 2012 vid FIFA-galan.
Aktuell:
Förbundskapten för Svenska damlandslaget som ska ta sig till VM i Kanada 2015.