4 Feb 2010 kl: 00:00

Min jobbtabbe: Jongleringstricket som gick snett

Som student kan man behöva dryga ut kassan en aning. Jag löste det under en universitets­sommar genom att jobba som servitris på en restaurang i Stockholms skärgård. Platsen var Sandhamns Wärdshus, där seglare blandas med det vackra folket från stan och en och annan öbo.

Gästerna drack en del vin därute, och vi servitriser hade för vana att lägga flaskkorkarna i fickan på det stora förkläde som var en del av vår arbetsuniform. Om jag någon gång stannade lite längre vid ett bord för att prata med någon av gästerna hände det att jag plockade upp ett par korkar för att jonglera med dem – bara två, fler kunde jag inte kontrollera.

 

Jag minns att det var skönt att låta händerna jobba lite medan jag snackade, men en gång gick det helt fel. Ett gäng snygga, sol- och vindbitna seglare i 30-årsåldern kom in för att käka, och jag tog hand om deras bord.

 

Seglargäng är ofta ganska snackiga, och möter man deras behov kan dricksen bli frikostig. Det här gänget var inget undantag. När jag stod där och pratade plockade jag upp två korkar ur fickan och började bolla med dem, precis som vanligt. Åtminstone trodde jag att allt var som vanligt tills killarna tvärt tystnade och jag fick se deras pressade miner. I stället för korkar hade jag fiskat upp två tamponger ur fickan som jag glatt jonglerade med mitt framför ögonen på seglargänget. När jag upptäckte mitt misstag var den avslappnade stämningen inte helt oväntat förstörd. Jag skrattade nervöst, lade ner tampongerna i fickan igen och såg till att undvika seglarbordet under resten av kvällen.

/Alexis